RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tientallen journalisten bij rechtbank voor vrijlating NOS-verslaggever


PROVINCIE UTRECHT - Tientallen journalisten hebben zich vanochtend voor de rechtbank in Rotterdam verzameld voor een protestactie tegen de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas. Het gaat om verslaggevers van verschillende media.

"Dit raakt de hele sector, dit raakt alle journalisten in Nederland: landelijk, regionaal en lokaal", zegt hoofdredacteur Edwin de Kort van Omroep Zeeland die namens alle regionale omroepen spreekt. "Ons werk wordt steeds moeilijker gemaakt. Je ziet dat de overheid echt in beweging komt als wij in sommige potjes roeren, dat merken wij ook in de regio. Als er dan een journalist wordt gegijzeld, is dat echt een bloody shame."

FREE ROBERT BAS
De demonstratie is een initiatief van NRC-journalist Marcel Haenen, maar ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en journalisten van veel andere media staan achter de actie. Haenen sprak over "magistratelijk machtsmisbruik." De groep liep vervolgens een rondje om de rechtbank "in de hoop dat de rechters ons zien en horen."

Bas werd gisteren door de rechter-commissaris gegijzeld omdat hij weigert als getuige in een strafzaak vragen te beantwoorden. Hij beroept zich op zijn verschoningsrecht omdat hij een bron wil beschermen. Het geven van antwoorden kan leiden tot een gevaarlijke situatie voor zowel de bron als voor hem, zo heeft Bas verklaard.


Later vandaag oordeelt de rechtbank in Rotterdam of de NOS-verslaggever langer gegijzeld blijft. Volgens hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws is de beslissing om Bas te gijzelen "wel rechtmatig, maar niet proportioneel".

De NVJ is "verbijsterd" en noemt de beslissing van de rechtbank "onbegrijpelijk" en "in hoge mate absurd." "Dit geeft een heel slecht signaal aan zowel journalisten als hun bronnen", zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de journalistenvakbond.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -