Hoofdkantoor FrieslandCampina in Amersfoort geblokkeerd door boeren: "Resultaat is bereikt"

AMERSFOORT - Boeren hebben het hoofdkantoor van FrieslandCampina op het Stationsplein in Amersfoort vanmiddag geblokkeerd.
Voor de hoofdingang stond lange tijd een tractor waardoor er geen personeel meer in of uit het gebouw kon. Ook aan de achterkant van het gebouw was de in- en uitgang geblokkeerd. In totaal stonden er ongeveer 25 tractoren.

BRANDBRIEF

Boeren van de Farmers Defence Force (FDF) waren boos omdat zuivelorganisaties ZuivelNL, NZO en Friesland Campina het plan hadden om boeren emissieloze vloeren te laten aanleggen, zo valt te lezen in een brandbrief. Dit zijn stalvloeren met eronder een afgesloten ruimte waarin het mest wordt opgeslagen. Zo komt er minder ammoniak vrij.
Bij de bouw van een dergelijke vloer zouden boeren een nieuwe vergunning moeten aanvragen. "In de praktijk betekent dit opnieuw een vergunning aanvragen waarmee de huidige latente ruimte per direct wordt verspeeld. ZuivelNL/NZO laat hieruit blijken niets geleerd te hebben van het fosfaathoofdstuk", laat woordvoerder van FDF Jeroen van Maanen weten.
Volgens de boeren zou het plan onverwacht komen. De FDF laat weten dat het nu 'code rood' is. Ze eisen een gesprek met de top van FrieslandCampina. "We willen dat dit plan in de ijskast wordt gezet. We gaan niet weg voordat we een gesprek hebben gehad", vertelde van Maanen vanmiddag.

VOORBARIG

Een woordvoerder van FrieslandCampina liet niet veel later weten dat er een gesprek plaatsvond met de boeren. Toch vond hij de actie een beetje voorbarig: "Ook wij maken onze grote zorgen over de stikstofmaatregelen die het kabinet en provincie hebben voorgesteld. Samen met de sector denken we dat er een alternatieve oplossing is. In dit plan zitten allerlei zaken waar we naar kunnen kijken. De actie van de FDF heeft ons dan ook verrast en is wat voorbarig. Voor ons staat het belang van de sector ook voorop. We zijn een coöperatie en denken in het belang van onze leden. Laten we daar duidelijk over zijn", aldus de woordvoerder.

INGEWILLIGD

Het gesprek inmiddels afgelopen en de boeren lijken hun zin te hebben gekregen. Zuivelproducent FrieslandCampina en brancheorganisaties NZO en ZuivelNL trekken hun stikstofplan in, naar eigen zeggen "door de vandaag ontstane onrust onder melkveehouders". De drie organisaties hadden een taskforce opgericht om te komen tot een alternatieve aanpak van de stikstofproblemen. Maar door acties van boeren is het draagvlak weggevallen, laten ze weten.
De actie heeft niet voor onrust gezorgd. De politie hoefde niet in te grijpen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.