RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

NOS-verslaggever Robert Bas niet langer in gijzeling

PROVINCIE UTRECHT - NOS-verslaggever Robert Bas is niet langer in gijzeling. Bas werd gisteren door de rechter-commissaris gegijzeld omdat hij weigert als getuige in een strafzaak vragen te beantwoorden. De journalist wil zijn bron beschermen. De rechtbank in Rotterdam vindt nu dat hem verschoningsrecht toekomt.

Tientallen journalisten protesteerden vanochtend tegen de gijzeling van de journalist. "Dit raakt de hele sector, dit raakt alle journalisten in Nederland: landelijk, regionaal en lokaal", zei hoofdredacteur Edwin de Kort van Omroep Zeeland, die vanochtend namens alle regionale omroepen sprak.

"Ons werk wordt steeds moeilijker gemaakt. Je ziet dat de overheid echt in beweging komt als wij in sommige potjes roeren, dat merken wij ook in de regio. Als er dan een journalist wordt gegijzeld, is dat echt een bloody shame."

Het OM liet weten ook niet achter de gijzeling te staan. "De journalist heeft gisteren bij de rechter-commissaris uitgelegd dat hij op geen enkele vraag antwoord wenst te geven en dat hij - ongeacht de consequenties - ook in de toekomst bij dit standpunt zal blijven." Om die reden werd volgens het OM het wettelijke doel van de gijzeling niet gediend. "Op het moment dat duidelijk is dat dit doel niet zal worden bereikt, verliest het middel alle effectiviteit en is gebruik ervan niet opportuun."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -