Niet vergeten: de klok moet vannacht een uurtje terug voor de wintertijd

PROVINCIE UTRECHT - Voor de een is het - hopelijk - een uurtje extra slapen, voor de ander betekent het juist een uur langer werken: vannacht gaan we weer over op de wintertijd. En dat betekent dat om 03.00 uur de klok een uur terug wordt gedraaid.
De zomer- en wintertijd is al langer onderwerp van discussie. De Europese Commissie wilde eigenlijk dit jaar al van het systeem af, maar dat ging de lidstaten te snel.
Tot 2021 blijven we sowieso nog onze klok twee keer per jaar verzetten. De commissie stelt voor dat daarna ieder EU-land zelf mag kiezen voor permanente zomer- of wintertijd. Het Nederlandse kabinet is daar nog niet over uit en wil "zoveel mogelijk" dezelfde tijd aanhouden als buurlanden.
WAAROM?
Het verzetten van de klok wordt sinds 1977 gedaan en ontstond uit praktische overwegingen: de zomertijd in het voorjaar levert een uurtje langer licht op en dat zou energie besparen.
Maar op het systeem is ook veel kritiek, met name op de zomertijd. Door het verschuiven van de klok is het 's avonds langer licht en verschuift je biologische klok. Je gaat later naar bed, maar je wekker gaat wel weer vroeg. Deskundigen zeggen dan ook dat de zomertijd kan leiden tot slaapproblemen en een zogenoemde 'social jetlag': een bioritme dat uit de pas loopt met werk- of schooltijden.
Er zijn ook voordelen aan de zomertijd in de zomermaanden. Doordat het langer licht is, kunnen sporters langer buiten sporten. En dat we tot laat op het terras zitten, is natuurlijk gunstig voor horecaondernemers. Maar wetenschappers zeggen dat deze sociale voordelen niet opwegen tegen de nadelige effecten op je slaap. Permanente zomertijd verhoogt volgens deskundige het risico op winterdepressies, kanker en hart- en vaatziekten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.