RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Koude Oorlog-monument Elst voor een dag open


PROVINCIE UTRECHT - Het Mobilistatiecomplex in Elst spreekt tot de verbeelding. Jarenlang heeft daar defensiemateriaal gestaan tijdens de Koude Oorlog en uiteindelijk heeft het leger het terrein tot 2011 gebruikt. Daarna is het gebied vooral afgesloten geweest, tot vandaag. Het was te bezoeken op een speciale Koude Oorlog Open Monumentendag.

In Nederland stonden 50 complexen zoals die in Elst bij Rhenen. Het leger gebruikte ze als opslagplek voor voertuigen, munitie en wapens. Ze stonden vanaf de jaren '50 verspreid over Nederland zodat militairen overal toegang hadden tot wapentuig, mocht de Koude Oorlog toch warm worden.

MOB-COMPLEX ELST
Ron de Bie loopt over het terrein alsof de tijd heeft stilgestaan. Hij werkte lang als onderhoudsmonteur voor militaire voertuigen op het MOB-complex. Vandaag leidt hij groepen geÔntereseerden rond.

"Dit specifieke complex was een wielvoertuigencomplex", vertelt Ron de Bie aan een groep. Samen met andere vrijwilligers van de vereniging Dienstplicht Koude Oorlog wil hij een zo realistisch mogelijk beeld geven van die tijd.

Tekst gaat verder na de video.

Rondleiding over het MOB-complex


TOEKOMST TERREIN
Het terrein was tot 2017 eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Nu is het bedrijf Zesruit eigenaar. Dat bedrijf wilde aanvankelijk kleine bedrijven en kleinschalige woningbouw op het complex gaan ontwikkelen. Maar de gemeente Rhenen ziet daar geen toekomst in.

Nu wordt het complex onder andere gebruikt voor trainingen van de brandweer en de politie. Nog altijd wordt er gewerkt aan een nieuw plan.

KOUDE OORLOG IN UTRECHT
Op verschillende plaatsen in onze provincie is de Koude Oorlog nog zichtbaar. RTV Utrecht zendt daarom de serie DocU: Blauwdruk van een Koude Oorlog uit. Zondagochtend om 08:10 zenden wij deel twee uit. Deel een terugzien van hier.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -