RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Spinningmarathon in gevangenis: "Buiten de muren ga ik straks ook fietsen"


NIEUWERSLUIS - Gedetineerde vrouwen fietsten dit weekend een recordbedrag van ruim 26-duizend euro bij elkaar voor Pink Ribbon, de organisatie die zich inzet voor borstkankeronderzoek. Samen met onder meer beveiligers en advocaten werkten ze zich in het zweet tijdens een spinningmarathon binnen de bajesmuren. "We hebben zelf ook gedoneerd via onze gevangenisrekeningen", vertelt gevangene Dina (een gefingeerde naam) namens haar medegedetineerden in de vrouwengevangenis van Nieuwersluis.

Drie jaar geleden kwam Dina samen met een sportinstructeur in de gevangenis op het idee voor een spinningmarathon voor het goede doel. Nu, inmiddels twee edities later, doen alle drie de vrouwengevangenissen van Nederland mee. Bedacht door Dina, vanuit haar cel. "Als je van half vijf 's middags tot half acht 's ochtends achter de deur zit, heb je tijd zat om plannen te maken", zegt ze. Medewerkers van de PI Nieuwersluis hielpen bij de uitvoering.

GEVANGENISREKENING
In Nieuwersluis fietsten in totaal 275 mensen mee, onder wie tachtig gedetineerde vrouwen. Ze lieten zich sponsoren door familieleden, vrienden en advocaten. Ook doneerden ze zelf via hun gevangenisrekening. "Ik verdien 76 cent per uur met snoepjes inpakken", vertelt Dina. Ze vervolgt: "Normaal gesproken betaal je daar de televisie, telefoon en boodschappen van. Een deel gaat nu naar Pink Ribbon." Ze vindt het een belangrijk doel, 'omdat borstkanker iedereen kan overkomen'.

Tekst gaat verder onder de foto.

 Er wordt geld opgehaald voor het goede doel. Er wordt geld opgehaald voor het goede doel. | Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit

De spinningmarathon had wat voeten in de aarde voor het personeel van de gevangenis. Directeur Harry Versteeg vertelt: "Dit doen wij natuurlijk niet dagelijks. Beveiligers hebben zweetdruppels op hun hoofd van het harde werken. Er lopen vandaag veel mensen in en uit; dat is niet normaal voor een gevangenis." Tijdens de spinningmarathon trad onder meer een drumband op en journalisten kwamen langs om verslag te doen.

ACHTER SLOT EN GRENDEL
Ook Versteeg zat een paar uur op de fiets. "Ik ben daar niet zo'n held in, maar ik moest natuurlijk wel meedoen", vertelt hij. Hij is trots op het evenement. Versteeg: "Het is geweldig om te zien hoe iedereen zich inzet voor het goede doel. De rollen vervagen. Van gedetineerden en beveiligers tot mensen van buiten; iedereen zit naast elkaar op de fiets om keihard te knokken voor dat goede doel."

Dina is na afloop moe maar voldaan. "Buiten de muren ga ik straks ook fietsen", zegt ze. De spinningmarathon kostte maanden voorbereiding. "Maar nu zie je: ook in een gesloten setting als hier, kun je zoiets doen." Na vijf jaar achter slot en grendel te hebben gezeten, probeert ze vaker dingen te organiseren. "Ik heb geen computer", zegt ze, "maar met pen en papier kom je een heel eind." Naar verwachting komt Dina in 2022 vrij. "Tot volgend jaar", besluit ze daarom, "dan fietsen we weer."

Verslaggever Annemarie de Wit nam een kijkje bij de marathon.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -