Gevaarlijk fietspad Soesterberg: "En dan BOEM, hek"

Het hek midden over het fietspad.
Het hek midden over het fietspad. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
SOESTERBERG - Een fietspad op het industrieterrein in Soesterberg kan tot ongelukken leiden voor fietsers en brommers. Midden op het pad staat een hek van gaas, zonder enige markering of waarschuwing. Vooral in het donker is het hek niet zichtbaar.
Het fietspad leidt naar de voormalige vliegbasis Soesterberg. Dat is inmiddels een geliefd natuurgebied en het herbergt het Nationaal Militair Museum. Een geasfalteerd fietspad vanaf de Amersfoortseweg nodigt uit om richting het natuurpark te rijden. Een verkeersbord geeft aan dat je hier mag rijden met een fiets en een bromfiets. Maar dus ook de populaire elektrische fiets en scooters zijn op het fietspad welkom.
En dan BOEM, hek. Over en uit!
Monie Verheus - Inwoner Soesterberg
Na honderd meter wacht de tweewieler alleen een nare verrassing. Dwars over het fietspad staat een hek. Geen hek met rood-witte vlakken, geen hek met reflectoren, geen klein hekje. Dwars over de weg loopt een hek van gaas, dat normaal gebruikt wordt bij erfafscheidingen voor bedrijven. Overdag is het hek nog wel zichtbaar, de fietser zal merken dat het hier ophoudt. Vervelend, de enige oplossing is dezelfde weg terug te rijden en een andere route te kiezen.
In het donker valt het hek in het geheel niet op, want het fietspad heeft ook geen straatverlichting. Wie er dus met een brommer in het donker op af rijdt, zal er met een gangentje van 45 kilometer per uur tegenaan botsen.

LEUK BORDJE

Monie Verheus fietst regelmatig in de omgeving. "Je hebt daar wel leuk een bordje 'fietspad', maar dan kom je hier aanfietsen. En dan BOEM, hek. Over en uit!", vertelt ze. "Overdag dan kan je het nog zien, maar als je 's avonds hier rijdt, dan wordt het toch wel een heel groot probleem volgens mij." Verheus woont in Soesterberg. Ze weet dat het fietspad niet in gebruik is. "Als je niet in de omgeving woont en je komt op bezoek om Soesterberg even te bekijken, dan rijd je zo tegen dat hek aan."

GEMEENTE

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het fietspad is aangelegd voor een nieuwe woonwijk, die op het terrein van de voormalig vliegbasis gebouwd gaat worden. Maar die wijk is nog niet in aanbouw, dus is de route afgesloten. De woordvoerder van de gemeente bedankt RTV Utrecht voor de tip en belooft binnenkort naar de situatie te kijken.
Hek over fietspad in Soesterberg kan voor gevaarlijke situaties zorgen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.