RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zeister begraafplaats krijgt ondergronds crematorium


ZEIST - De Gemeentelijke Begraafplaats aan de Woudenbergseweg in Zeist krijgt een elektrische crematieoven. Op die manier kan de oven gasloos en dus duurzaam worden gebruikt. Volgens de gemeente kan het crematorium halverwege volgend jaar in gebruik zijn. Na een crematorium in Limburg is dit de tweede in Nederland die zonder gas werkt.

Steeds meer mensen laten zich na hun overlijden cremeren in plaats van begraven. In Zeist is daar tot op heden geen mogelijkheid voor. Nabestaanden moeten daarom naar het crematorium in bijvoorbeeld Utrecht. Volgens de gemeente willen veel mensen dat liever niet.

Om de crematieoven te installeren, gaat de aula van de begraafplaats vanaf volgende week enkele maanden deels dicht. Uitvaarten kunnen wel gewoon blijven plaatsvinden, maar herdenkingsbijeenkomsten kunnen er niet gehouden worden. Er komt een tijdelijke ingang.

Omdat de aula een gemeentelijk monument is, kiest architectenbureau Hulshof uit Delft voor een ondergrondse ovenruimte. Op het dak worden tientallen zonnepanelen geplaatst voor de energie. Met een groot waterreservoir wordt het gebouw verwarmd. De ovens warmen als ze aan worden gezet het water op wat vervolgens door de verwarmingsbuizen gepompt wordt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -