RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Zorgkantoor Zilveren Kruis voor ruim vijf miljoen euro getild door thuiszorgbureau Dolia'


UTRECHT - Zorgverzekeraar Zilveren Kruis zegt dat het zorgkantoor in de regio Utrecht voor 5,2 miljoen euro is opgelicht door het Utrechtse thuiszorgbureau Dolia. Dat kwam vandaag naar voren in de strafzaak die is aangespannen tegen Dolia Thuiszorg en de drie broers U., die samen de directie van het bedrijf vormden.

Tegen de broers eiste het Openbaar Ministerie drie weken geleden al lange gevangenisstraffen wegens oplichting en witwassen. Vandaag ging het in de rechtbank over de vorderingen die de benadeelde partijen hebben ingediend. Het overgrote deel daarvan zal Zilveren Kruis via de civiele rechter of de bestuursrechter terug moeten zien te krijgen.

SLECHT ONDERBOUWD
In de strafzaak eist de zorgverzekeraar alvast een bedrag van 60.000 euro op. Dat zou aan in totaal zeven cliŽnten van Dolia ten onrechte zijn uitgekeerd. Het OM steunt de eis van Zilveren Kruis, maar de verdediging vroeg de rechtbank om hem af te wijzen. De vordering zou slecht zijn onderbouwd. Zo is niet aangeven wie van de broers voor welk bedrag aansprakelijk wordt gesteld.

Ook zeggen de advocaten van de broers U. dat Dolia Thuiszorg wel degelijk wat zorg heeft geleverd. Dat zou door de cliŽnten zijn bevestigd. De zorgverzekeraar zou ten onrechte het hele uitgekeerde bedrag vorderen en zich ten koste van Dolia verrijken, stelde een van de advocaten. De verdediging wil daarom dat wordt uitgezocht hoe dat zit.

GEMEENTE WACHT VONNIS AF
Naast Zilveren Kruis is ook de gemeente Utrecht benadeeld door de vermeende praktijken van Dolia. De gemeente zou mogelijk voor 900.000 euro hebben uitgekeerd voor zorg die niet werd geleverd. Utrecht mengde zich niet in de strafzaak, maar wacht de uitspraak van de rechtbank af. Daarna wordt onderzocht of het geld via een civiele procedure kan worden teruggeŽist van Dolia en de budgethouders.

Het OM verdenkt de broers U. van het witwassen van 7,8 miljoen euro. Daarvan zou 4,6 miljoen verkregen zijn door oplichtingspraktijken. Het grootste deel van het geld zou zijn geÔnvesteerd in de bouw van een appartementencomplex in Turkije, maar ook de cliŽnten van de thuiszorgorganisatie zouden hebben meegeprofiteerd.

Tegen de oudste broer U. eiste de officier van justitie begin deze maand onder meer een gevangenisstraf van vijf jaar, de andere twee broers zouden vier jaar cel in moeten. De rechtbank doet op donderdag 28 november uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -