Lotte werkt al haar hele leven met haar vader aan een film: 'Portrait of Lotte 0 to 20 years'

© Frans Hofmeester / RTV Utrecht
UTRECHT - Het filmpje duurt nog geen vijf minuten, maar Lotte en haar vader werken er al haar hele leven aan. Lotte's vader is namelijk kunstenaar Frans Hofmeester en samen zijn ze al 20 jaar bezig met een bijzonder project. Elke week filmt Hofmeester zijn dochter en de versnelde beelden zet hij achter elkaar. Vandaag, op de 20e verjaardag van Lotte, onthult hij de nieuwste video waarin de Utrechtse voor het oog van de camera razendsnel opgroeit van pasgeboren baby tot opgewekte twintiger.
Iedere week staat Lotte voor de camera van haar vader en nemen ze samen een paar seconden video op. Die stukjes plakt de kunstenaar achter elkaar. Zo ontstaan filmpjes waarin Lotte te zien is terwijl ze opgroeit. Frans Hofmeester kwam op het idee toen zijn dochter net geboren was: "Ik dacht: als ik dit niet ga doen, en ik ga dit niet in beeld vangen, dan ga ik dit echt vergeten. En het mag nooit vergeten worden. Ik moet een manier vinden om de herinnering intact te laten. Dat is dit geworden."
Hofmeester is al jaren bezig met het project met zijn dochter, en een soortgelijk project met zoon Vince. De video's van de kinderen vielen online in de smaak: alle filmpjes bij elkaar zijn al miljoenen keren bekeken en waren te zien in het Museo Reina Sofía in Madrid en een overheidscampagne in Groot-Brittannië.
Lotte werkt al haar hele leven met haar vader aan een film

GEEN ZIN

Het maken van de video's is een enorme klus die veel discipline vereist. Bovendien had Lotte er niet altijd zin in, aldus Frans Hofmeester. "Niet altijd, en gelukkig maar, en dat is ook terug te zien in de montage."
Frans Hofmeester vertelt over zijn project op Radio M Utrecht
In de video's zitten dan ook beelden waar Lotte nu wat minder blij mee is. Lotte: "Jawel. Vooral toen ik 12 was, en een beugel en raar haar had. Maar daar kan ik me nu wel overheen zetten. Het is nu zoveel later dat ik denk 'die fase hoort erbij.'"
Lotte en haar vader Frans Hofmeester op haar verjaardag
Lotte en haar vader Frans Hofmeester op haar verjaardag © RTV Utrecht
De trotse vader hoopt nog een poosje door te gaan met het project met dochter Lotte en zoon Vince. Maar hij laat het eindoordeel afhangen van zijn kinderen. "Ik hoop zo lang door te gaan tot ze niet meer willen meewerken."
Ik hoop zo lang door te gaan tot ze niet meer willen meewerken.
Frans Hofmeester, vader van Lotte
Maar voorlopig is het project nog niet ten einde. Eind november is er in Seattle een vertoning van de film van Lotte met daaronder muziek van een symfonie-orkest. Die muziek is gecomponeerd door de Amerikaanse filmcomponist en Grammy-winnaar Mateo Messina.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.