Onderscheiding voor uitvinders die in Nieuwegein wifi bedachten: "Het idee is simpel maar wat dan?"

Cees Links: mede-uitvinder van wifi.
Cees Links: mede-uitvinder van wifi. © Qorvo.com
NIEUWEGEIN - Personal computers, de microprocessor, harde schijven en de smartphone: als het om computers gaat, zijn verreweg de meeste uitvindingen gedaan in Silicon Valley in de Verenigde Staten. Maar één ding dat bijna iedereen elke dag wel een keer gebruikt, werd uitgevonden in Nieuwegein. Het gaat dan over wifi. En voor het bedenken van het draadloze internet worden Cees Links en zijn collega's morgen onderscheiden met een speciale plaquette.
Tientallen jaren later vertelt mede-uitvinder Cees Links nog altijd met smaak het verhaal over hoe een klein clubje in Nieuwegein een revolutie op het gebied van computers veroorzaakte. Links: "In het begin van de negentiger jaren dachten we al: computers worden steeds kleiner en als die niet met elkaar kunnen communiceren zijn het gewoon rekenmachines. Dus toen dachten we: die computers, daar moet een radiootje in."
Volgens de techneut zaten hij en zijn collega's in Nieuwegein in een unieke positie om de ingeving uit te werken tot een werkend product. "Het idee is simpel maar wat dan? Je moet een wereldwijde frequentieband hebben. Je moet één taal spreken, dus standaardisatie hebben. Dat was eigenlijk de klus."
Wifi uitgevonden in Nieuwegein: "Het idee is simpel maar wat dan?"

NIEUWEGEIN

Gelukkig had Links goede collega's in Nieuwegein: "Je doet het niet alleen maar met een team van een man of 20, 30. En het leuke is: in Nieuwegein hadden we een groep mensen die werkte aan allerlei verschillende technologieën. Dat was onderdeel van NCR Computers, die maakten gelduitgifteautomaten. En dat team had toevallig alle benodigde expertise in huis om dat te doen."

STEVE JOBS

Zo werd in november 1987 het eerste protoype voor WaveLAN gedemonstreerd in Nieuwegein. Die techniek zou uiteindelijk uitgroeien tot de wifi die nu door elke computer, telefoon en tablet wordt gebruikt. Met een klein beetje hulp van Steve Jobs van Apple die het idee rond de eeuwwisseling oppikte. Links: "Die had iets nodig voor zijn Apple iBook. Dat werd wifi."
Steve Jobs had iets nodig voor zijn Apple iBook. Dat werd wifi.
Cees Links, mede-uitvinder wifi

PLAQUETTE

Morgen wordt het werk van Links en zijn collega's beloond met een plaquette van The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), de grootste internationale organisatie voor elektronische ingenieurs.
De onderscheiding die wordt overhandigd, gaat alleen naar uitvindingen op het gebied van de techniek die een grote waarde hebben gehad voor de mensheid. Links: "Dit is de derde keer dat het in de Benelux gebeurt. De eerste keer was voor supergeleiding. De tweede keer was voor de CD-ROM, en nu de derde keer, in Nieuwegein, voor wifi."

TOEKOMST

En computerdeskundige Links is nog niet klaar met dingen uitvinden: "Ik werk voor Qorvo hier in Utrecht. Dat is een bedrijf dat technologie ontwikkelt. En het hele idee is dat je over een paar jaar in elke kamer tegen het internet kan praten."
WIFI VS. WAI-FAI
En tenslotte natuurlijk nog de hamvraag: hoe spreek je 'wifi' nou eigenlijk uit? Als 'wifi', of op zijn Engels als 'wai-fai'? De uitvinder is mild: "In Nederland zeggen we wifi, net als in Frankrijk. In de rest van de wereld zeggen we wai-fai, en... je mag zelf kiezen! Ik zeg altijd wai-fai omdat ik vaak bij Amerikaanse bedrijven opereer."

VAN ROSSEM

Dat wifi in Nieuwegein is uitgevonden, wist de kijker van RTV Utrecht natuurlijk al veel langer. Twee jaar geleden deed historicus Maarten van Rossem het verhaal uit de doeken in Van Rossem Vertelt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.