"Steeds meer patiënten met huidkanker, nationaal plan nodig"

Minder blootstelling aan zon en meer zonnebrandcrème kunnen het aantal huidkankergevallen omlaag brengen.
Minder blootstelling aan zon en meer zonnebrandcrème kunnen het aantal huidkankergevallen omlaag brengen. © Pixabay
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Nederland heeft een nationaal plan van aanpak tegen de impact van huidkanker nodig. Dat stelt het Integraal Kankercentrum Nederland in Utrecht. Het aantal mensen met de ziekte stijgt jaarlijks met 70.000 nieuwe patiënten en zal ook de komende jaren nog blijven toenemen.
Met een nationaal plan van aanpak zou het aantal huidkankerdiagnoses omlaag gebracht kunnen worden, stelt het IKNL. Ook het gebruik van zonnebrandcrème en minder blootstelling aan zon en zonnebank kan het aantal nieuwe gevallen laten dalen.
Huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in ons land, drukt zwaar op de gezondheidszorg, aldus het centrum. "Efficiënte inrichting van de zorg, waarbij dermatologen en huisartsen samenwerken, is hard nodig."
Het IKNL brengt bij de oproep een uitvoerig rapport uit met cijfers die sinds 2016 door ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en huisartsen zijn geregistreerd. In het rapport staat dat de meeste diagnoses van huidkanker om een basaalcelcarninoom gaan, 48.000 nieuwe gevallen per jaar. Die vorm van huidkanker zaait zelden uit. Daarna volgt plaveiselcarcinoom met 12.000 per jaar.
De kans om aan deze soorten huidkanker te overlijden is klein. Het aantal diagnoses van de gevaarlijkste vorm, het melanoom, groeit sinds 2016 niet meer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.