RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sinterklaasorganisatie haakt af om roetveegpieten in Veenendaal, maar intocht gaat gewoon door

VEENENDAAL - Omdat bij het sinterklaasfeest in Veenendaal dit jaar ook roetveegpieten worden ingezet, is de organisatie die zwarte pieten levert en de afgelopen jaren nauw betrokken was bij de intocht afgehaakt.

Het gaat om Sinterklaasorganisatie.nl. "De afgelopen drie jaar hebben wij met veel plezier de sinterklaasintocht in Veenendaal mede mogen verzorgen", laat de organisatie weten. "Tijdens de voorbereidingen heeft de gemeente aangegeven dat er roetveegpieten aanwezig dienen te zijn tijdens de sinterklaasintocht. Doordat een politieke partij dit onderwerp heeft aangesneden, is dit werkelijkheid geworden."

Sinterklaasorganisatie.nl doelt op Denk. De eenmansfractie in de Veenendaalse gemeenteraad vindt Zwarte Piet een discriminerend stereotype en zwengelde de discussie vorig jaar aan. Nu er besloten is om - naast zwarte pieten - ook roetveegpieten in te zetten, heeft de organisatie besloten om te stoppen in Veenendaal. "Uiteraard heeft Sinterklaasorganisatie.nl, evenals de leverancier van Amerigo, zich meteen teruggetrokken. Wij zullen dus op geen enkele manier onderdeel zijn van de sinterklaasintocht in Veenendaal op 16 november." De organisatie adviseert voor een "traditionele sinterklaasintocht" naar Rhenen, Ede, Scherpenzeel of Zeist te gaan.

Winkelstad Veenendaal is verantwoordelijk voor het sinterklaasfeest en laat weten dat het evenement dit jaar gewoon doorgaat op 16 november, ondanks het afhaken van Sinterklaasorganisatie.nl. Er is gekozen voor een andere partner. Winkelstad Veenendaal zegt de landelijke trend te volgen waarbij steeds vaker een gemixte intocht wordt georganiseerd. "Het sinterklaasfeest is een belangrijk kinderfeest en iedereen moet zich welkom kunnen voelen in de binnenstad van Veenendaal. Het besluit hierover is al in een vroegtijdig stadium genomen en is ingegeven door de landelijke discussie rond dit onderwerp. Winkelstad heeft dit jaar voor een andere partner gekozen voor de uitvoering van de intocht, omdat wij een mix van pieten willen."

Vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur is het 16 november feest in Veenendaal. De optocht begint bij De Cultuurfabriek en gaat naar De Markt, waar een podium staat, zodat iedereen een glimp van Sinterklaas kan opvangen. De terugtocht gaat in de namiddag via de Corridor en Passage richting het plein voor de Hoogvliet.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -