RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hardnekkige stalker ramt boot van vrouw bij Vinkeveen

VINKEVEEN - Een onbeantwoorde liefde zou de 52-jarige Vinkevener P.K. tot bizarre daden hebben gedreven. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij een vrouw een jaar lang intensief gestalkt. Op 26 april liep het vreselijk uit de hand toen hij op de Vinkeveense Plassen meerdere keren met zijn boot tegen die van de vrouw ramde.

Volgens het OM viel de Vinkevener de vrouw, die hij kende van zijn werk, al vanaf mei vorig jaar lastig. Hij belde haar voortdurend op, ook 's nachts, en schold haar uit via haar voicemail. De man hield ook het huis van de vrouw in de gaten en stond minuten lang met zijn neus tegen het raam naar binnen te kijken. Hij zou haar wasgoed van de lijn hebben gehaald, haar fiets hebben meegenomen en haar buitenboordmotor onklaar hebben gemaakt.

GRAFLINTEN

In de rechtszaal vertelde het slachtoffer dat de verdachte haar leven volledig kapot had gemaakt. Het stalken en de voortdurende pesterij begonnen toen haar man net was overleden en gingen door toen kort daarna ook haar moeder stierf. Volgens het slachtoffer heeft de verdachte zelfs de linten van een krans op het graf van haar moeder gestolen, om maar iets te hebben waar haar naam op stond.


De vrouw waarschuwde herhaaldelijk de politie als ze door de Vinkevener werd lastiggevallen, maar dat leek bij de verdachte alleen maar meer boosaardig gedrag op te wekken. Hij hield zich niet aan het contactverbod dat de politie hem oplegde en ook de zogenoemde 'stopbrief' die de vrouw hem op aanraden van de politie stuurde, had geen effect. Zij gaf daarin duidelijk aan dat ze absoluut geen contact met hem wilde.

Op 26 april keerde K. met zijn bootje terug van een begrafenis, waar hij na afloop flink had gedronken. Onderweg kwam hij de vrouw in haar bootje tegen. Hij was boos, omdat ze eerder die dag de politie had gebeld en besloot haar een lesje te leren. Met zijn boot ramde hij meerdere keren haar bootje. Volgens het OM een poging tot zware mishandeling, waarbij zij gelukkig ongedeerd bleef maar wel enorm angstig was.

De verdachte had in de rechtszaal een onverschillige, nonchalante houding. Onderuitgezakt in zijn stoel, legde hij de schuld aanvankelijk geheel bij het slachtoffer. Hij noemde de vrouw, die lange tijd voor hem werkte, een 'gold digger' die oudere mannen in haar greep probeerde te krijgen. Ze zou zelfs hebben geprobeerd om zijn bejaarde vader te verleiden.


DRANKPROBLEEM EN STOORNISSEN

De rechters leken niets te geloven van het verhaal van K. en maakten zich zorgen over zijn onverschillige, ontkennende houding. Daarop zei hij dat hij zich achteraf wel degelijk schaamt en spijt heeft, maar erg overtuigend klonk dat niet. Volgens de deskundigen die hem hebben onderzocht is een langdurige behandeling nodig voor een borderline stoornis en zal hij zijn leven lang aan zijn drankprobleem moeten blijven werken.

Omdat de gedragsproblemen van de man worden veroorzaakt door een combinatie van alcoholverslaving en psychische stoornissen, kwam de officier van justitie met een breed pakket aan strafeisen: vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. Als stok achter de deur moet daaraan een proeftijd van vijf jaar worden gekoppeld. Hij is nu bijna klaar met een taakstraf voor een eerdere veroordeling wegens stalking en bedreiging.


Het OM wil dat de man meewerkt aan toezicht van reclassering en zich laat behandelen voor alcoholgebruik en psychische problemen. Verder zou de man een contact- en locatieverbod opgelegd moeten krijgen voor een periode van vijf jaar. Daar bovenop eist de aanklager een werkstraf van 240 uur. Hij zou zijn slachtoffer een schadevergoeding van ruim 4.500 moeten betalen.

De verdediging kon zich grotendeels wel vinden in de strafeis van het OM, al was volgens zijn advocaat het incident met de boten lang niet zo ernstig als het OM stelt. De schade zou ook veel kleiner zijn dan het slachtoffer claimt. Hij pleitte verder voor een kortere proeftijd bij de voorwaardelijke celstraf. De rechtbank doet op 12 november uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -