RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bouwbedrijven staken in Den Haag tegen milieuregels

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Na het boerenprotest in Den Haag - gaan morgen ook bouw- en infra-ondernemers demonstreren. Om de stikstofregels, maar ook vanwege de PFAS-norm. Als er een te hoge concentratie van deze giftige stoffen in de grond zit - mag er niet meer gewerkt worden. Dat heeft een grote impact op bijvoorbeeld bouwbedrijven, baggeraars en hoveniers.

PFAS is een verzamelnaam voor giftige stoffen, die bijvoorbeeld in Tefal-pannen en waterbestendige kleding zitten. Handige stofjes, want ze zijn brandwerend en water- en vuilafstotend. Maar, zodra ze in de grond belanden, breken ze bijna niet af.

Sinds juni bestaan er milieunormen voor PFAS. Die norm is zo streng, dat er bijna geen grond meer bestaat die door de beugel kan. Nu is grond die 0,1 microgram PFAS per kilo bevat al vervuild. Die norm kan veilig omhoog, vinden grondverzetbedrijven. Want het gevolg is dat iedereen die nu met grond werkt, geen nieuwe grond wil aannemen. Daardoor komen projecten stil te liggen.

Wouter van Oostrum uit Westbroek is een van de getroffen ondernemers. "Momenteel hebben we er heel veel last van, in het grondverzet. We weten niet wat me met de grond kunnen. En we kunnen geen grond krijgen. We hebben bij elkaar dertig man in dienst en daarnaast een flexibele schil van een man of tien. Als je die elke dag aan het eten wilt houden, heb je wel een probleem volgend jaar."

Staatssecretaris Van Veldhoven heeft vandaag laten weten dat ze voor december een nieuwe norm wil afspreken - zodat bedrijven weer aan het werk kunnen.

Bouw maakt zich op voor actie


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -