RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Locatie nieuw stadhuis Amersfoort wordt lauw onthaald

AMERSFOORT - De keuze voor een nieuw stadhuis op de Trapeziumlocatie bij rotonde de Nieuwe Poort lijkt schoorvoetend te worden omarmd door een meerderheid van de gemeenteraad. De meeste partijen hadden liever renovatie gezien van het huidige stadhuis. Maar nu blijkt dat dit te veel risico's met zich meebrengt, leggen ze zich neer bij nieuwbouw.

De raadsleden staan bepaald niet juichend op de bankjes als het om nieuwbouw gaat. Zoveel werd wel duidelijk tijdens een rondetafelgesprek in het stadhuis dinsdagavond. Het proces tot nu toe is een langslepende kwestie. "We praten hier al sinds 2007 over", onderstreept CDA-fractievoorzitter Micheline Paffen. Twee jaar geleden besloot de gemeenteraad tot renovatie van het huidige gebouw. Totdat er vorig jaar een nieuw gemeentebestuur aantrad en in het coalitieakkoord stond dat nieuwbouw verder onderzocht moest worden. Renovatie zou veel duurder uit gaan pakken dan eerder becijferd omdat er meer asbest in het gebouw zit dan gedacht.

WEINIG TRANSPARANT
Er werden vervolgens verschillende locaties in de stad onderzocht die mogelijk geschikt waren voor een nieuw stadhuis. Daarvan bleven de Wagenwerkplaats, het voormalige rechtbankgebouw tegenover het station en het Trapezium over. Die laatste, bij rotonde de Nieuwe Poort, heeft de voorkeur van het college van burgemeester en wethouders omdat het de meeste voordelen heeft.

"Een sturend proces met als uitkomst een dure locatie" noemt Menno Fousert, fractievoorzitter van oppositiepartij Amersfoort2014, het desalniettemin. Ook de inwoners die inspreken vinden het proces weinig transparant. Zo zegt Henrie Braakenburg: "Een uiterst beperkt aantal Amersafoorters heeft hun mening laten horen. De gemeenteraad zou de mening van inwoners moeten willen weten. Het is een huis van de stad, van de inwoners."

PRIJSKAARTJE
Die kritiek nemen de partijen zich ter harte. Het betrekken van inwoners bij de vervolgstappen moet beter, al is niet duidelijk hoe dat dan precies moet. De keuze voor de locatie is immers al gemaakt. Waarover laat je inwoners dan meepraten? De meeste Amersfoorters zullen vooral iets vinden van het prijskaartje. Het nieuwe stadhuis gaat naar schatting 75 miljoen euro kosten. Doelmatig, sober en energieneutraal is de opdracht die de architect meekrijgt als het ontwerp wordt gemaakt. Al hoopt verantwoordelijk wethouder Willem-Jan Stegeman dat dit niet resulteert in een "recht toe recht aan kantoor".

Voordat de gemeenteraad daadwerkelijk instemt met de locatie, moeten er eerst nog een aantal zorgen worden weggenomen. Want de bereikbaarheid met de auto van de beoogde locatie een uitdaging, gelegen naast de drukke rotonde de Nieuwe Poort vlakbij het Eemplein. Ook zijn er twijfels of het lukt om woningen in te passen in het plan en is het maar de vraag of het huidige stadhuis voor een goede prijs kan worden verkocht.

De besluitvorming over de locatie voor het nieuwe stadhuis staat gepland voor medio november.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -