Grootste problemen voorbij in Utrecht na chaotische ochtendspits

Bouwondernemers blokkeren snelweg A12.
Bouwondernemers blokkeren snelweg A12. © Antonides Infrawerken
PROVINCIE UTRECHT - Het bouwprotest tegen de milieuregels van het kabinet heeft vanmorgen tot lange files geleid in Midden-Nederland.
Pas rond tien uur waren de grootste problemen voorbij in onze regio, maar in Den Haag is het een chaos: demonstranten zijn ondanks de afsluiting van de A12 op de Utrechtsebaan doorgereden richting het centrum. De weg was afgesloten met rode kruizen, om drukte in het centrum van de stad te voorkomen.
Volgens Rijkswaterstaat vertraagden bouwvoertuigen op weg naar Den Haag vanmorgen her en der het verkeer door langzaam te rijden. Verzoek van de organisatie Grond in Verzet was om niet zelf met voertuigen te komen om zo verkeerschaos te voorkomen.
De politie heeft tientallen bestuurders van bouwvoertuigen bekeurd omdat ze opzettelijk het kenteken van hun voertuig hadden afgeplakt. Er blijken flink wat ondernemers te zijn die voor hardere acties zijn. "Het moet harder. Ik wil overlast veroorzaken. Dat is niet leuk voor de burgers, maar we komen op voor onze eigen baan. Het is nodig, het moet", zei een betoger vanmorgen op het NOS Radio 1 Journaal.
De betogers vragen vandaag op het Malieveld in Den Haag aandacht voor de gevolgen van de milieuregels van het kabinet. Het gaat dan vooral om de stikstofregels en de deze zomer ingevoerde norm voor hardnekkige chemische stoffen in de grond, de zogeheten PFAS-norm.
De actievoerders zijn bouwondernemers, maar ook baggeraars en hoveniers. Ze willen laten zien welk materieel er volgens hen allemaal stil komt te staan door de milieuregels van de regering. Zo'n zeventig kiepwagens zullen op het Malieveld door PFAS vervuilde grond storten. Aan het begin van de nacht waren al zestig tot zeventig actievoerders aanwezig. Volgens de politie was het Malieveld rond 08.15 uur vol.
PFAS is een verzamelnaam voor giftige stoffen, die bijvoorbeeld in Tefal-pannen en waterbestendige kleding zitten. Handige stofjes, want ze zijn brandwerend en water- en vuilafstotend. Maar, zodra ze in de grond belanden, breken ze bijna niet af. Wanneer er een te hoge concentratie PFAS wordt aangetroffen, mag die niet meer worden verplaatst naar een plek waar de grond nog schoon is.
Rond half tien stonden er nog altijd files op de A12 bij Harmelen.
Rond half tien stonden er nog altijd files op de A12 bij Harmelen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

NORM

Sinds juni bestaan er milieunormen voor PFAS. Die norm is zo streng, dat er bijna geen grond meer bestaat die door de beugel kan. Nu is grond die 0,1 microgram PFAS per kilo bevat al vervuild. Die norm kan veilig omhoog, vinden grondverzetbedrijven. Want het gevolg is dat iedereen die nu met grond werkt, geen nieuwe grond wil aannemen. Daardoor komen projecten stil te liggen.
Wouter van Oostrum uit Westbroek is een van de getroffen ondernemers. "Momenteel hebben we er heel veel last van, in het grondverzet. We weten niet wat me met de grond kunnen. En we kunnen geen grond krijgen. We hebben bij elkaar dertig man in dienst en daarnaast een flexibele schil van een man of tien. Als je die elke dag aan het eten wilt houden, heb je wel een probleem volgend jaar."

NOODPLAN

Premier Mark Rutte overlegde gisteravond laat met de betrokken bewindspersonen over een noodplan voor de bouw. Het zou dan onder meer gaan om een overbruggingskrediet voor de bouw zodat investeringen in bijvoorbeeld materiaal niet stil komen te liggen. De regering hoopt nog voor het geplande bouwprotest met een verklaring te komen, melden ingewijden op het Binnenhof.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.