RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Onderzoek toont discriminatie op Utrechtse woningmarkt aan

UTRECHT - In Utrecht is sprake van discriminatie op de woningmarkt op grond van etniciteit en seksuele geaardheid. Dat blijkt uit 'correspondentietesten' en 'mysterycalls'. Dat meldt de gemeente, die onderzoek liet doen op aandringen van DENK, Student & Starter en PvdA.

Bij de correspondentietesten werd schriftelijk gereageerd op een concrete advertentie van een verhuurder door een testpersoon en een controlepersoon met een verschillende etnische afkomst of seksuele geaardheid. Gekeken werd of zij een andere behandeling kregen. Bij mysterycalls benaderden (fictieve) kandidaat-verhuurders de makelaars met een discriminerend verzoek om te kijken of zij daarop in zouden gaan.

MINDER KANS MET NIET-WESTERSE NAAM
Het onderzoek toont volgens de gemeente aan dat er sprake is van discriminatie op grond van etniciteit en seksuele geaardheid. Mannelijke kandidaat-huurders met een niet-westerse naam hebben significant minder kans op een uitnodiging voor een bezichtiging ten opzichte van mannelijke kandidaten met een Nederlandse naam. Ook mannelijke kandidaat-huurders met een partner van hetzelfde geslacht hebben beduidend minder kans ten opzichte van mannelijke kandidaten met een partner van het andere geslacht.

De mysterycalls lieten zien dat bijna 90 procent van de makelaars bereid is om op een discriminerend verzoek van een verhuurder in te gaan. Dat gebeurde in verschillende gradaties met antwoorden variŽrend van "dat zouden wij kunnen doen voor u" tot "Wij verhuren standaard niet aan bepaalde groepen".

ONACCEPTABEL
Wethouder Kees Diepeveen is geschrokken. "Wij nemen deze uitkomsten hoog op. Discriminatie is onacceptabel. De gemeente spreekt zich nadrukkelijk uit tegen discriminatie en maakt zich sterk voor een inclusieve samenleving. Wij ondernemen dan ook onmiddellijk een aantal acties om discriminatie op de Utrechtse woningmarkt te bestrijden."

De gemeente gaat onder meer in overleg met Utrechtse brancheorganisaties van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoed Belang. Ook daagt het college Utrechtse verhuurders en de brancheverenigingen uit om met een plan van aanpak te komen. Ook werkt de gemeente rond dit thema nauw samen met het ministerie van Binnenlandse zaken, de G4 en Eindhoven.

Het volledige onderzoek vind je hier.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -