RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boze Bunschotense bouwer Kees op weg naar Malieveld: "Het is hopeloos, er moet nu wat gebeuren"

1/3
PROVINCIE UTRECHT - In alle vroegte zijn honderden bussen vanuit het hele land richting het Malieveld in Den Haag vertrokken. In ťťn van die bussen zit Kees Calis uit Bunschoten, zijn bedrijf graaft, vervoert grond en verhuurt machines. En hij is boos: "Hou maar op schei maar uit, het is ellende."

Calis is ingestapt op een verzamelplek in Amersfoort, maar de bus komt al snel in een file terecht die veroorzaakt wordt door een stoet van hijskranen, opladers, vrachtwagens en ander bouwmaterieel.

DE BOEL ZIT OP SLOT
Calis zit rustig in de bus naar Den Haag: "Ik denk ik ga met de bus, die heeft altijd vrij baan, maar helaas," zegt ie met een lach. Hij is blij dat het druk is bij de demonstratie van vandaag en heeft een duidelijke boodschap aan de politiek: "Opschieten, gas erop, de boel zit op slot en we kunnen niks meer. De eerste bedrijven zijn al om en ook bij mezelf moet het niet te lang duren."

Alles zit op slot"
Kees Calis

Bouwbedrijven, hoveniers en baggeraars zijn boos over het stikstofbeleid van het kabinet en over de PFAS-norm, waardoor duizenden projecten stilliggen. "Hou maar op schei maar uit, het is ellende, wat moeten wij ermee. Wie is het kind van de rekening?" vraagt Calis zich af. Hij zit in de bus samen met zo'n twintig collega's en ieder heeft zo z'n eigen problemen. "Machines staan stil, vrachtwagens staan stil, mensen kan ik nog een beetje aan de gang houden met machines poetsen en doorsmeren maar nog even en dan is er niks meer te doen," zo uit Calis zijn zorgen.

De sfeer in de bus is prima ondanks de vertraging onderweg. Ook de vakbond is erbij: "De stemming is positief, maar er speelt iets groots. Het is goed om te laten zien dat er iets aan de hand is." Calis schets een beeld van hoe het nu gaat als er is gegraven. "We moeten er een milieukundige bijhalen, het moet onderzocht worden, er mag niks verplaatst worden want het is gevaarlijk. Alles zit op slot."

Op pad met bouwers naar Den Haag (live 7.40 uur)


Op pad met bouwers naar Den Haag (live 8.40 uur)


PFAS-NORM
Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangekondigd dat de PFAS-norm opnieuw bepaald moet worden. Uiterlijk 1 december moet er meer duidelijkheid zijn zodat bouwprojecten kunnen doorgaan. Ondernemers hebben daar geen vertrouwen in, ze bieden de politiek een manifest aan voor minder strenge regels, zodat bouwprojecten weer kunnen doorgaan.

Ook is er een noodplan gepresenteerd voor ondernemers, maar daar heeft Calis geen vertrouwen in. "Kom maar op met die financiering, ik heb nog wel een plekkie. Dit zijn geen concrete oplossingen, wij staan stil en verdienen niks."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -