RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

30 jaar KreaDoe: "Vroeger was je tevreden met een wc-rolletje"

1/2
UTRECHT - KreaDoe, de creatieve beurs die jaarlijks wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht, is vandaag voor de dertigste keer begonnen. Er staan honderden stands waar tips en tricks worden gegeven. KreaDoe noemt zichzelf het 'grootste Do It Yourself-event van de Benelux'.

"Creatieve hobby's zijn een industrie geworden", zegt Wim Kros, die dertig jaar geleden betrokken was bij de oprichting van de beurs. "Het was een andere tijd", zegt Kros. "Het leukste van vroeger was dat je toen tevreden was met een wc-rolletje en daar maakte je een Sinterklaas van. Nu hebben we voorbedrukt papier nodig, malletjes en stencils."

Vroeger rommelden en knutselden we met waardeloos materiaal"
Wim Kros

Destijds was het aantal creatieve hobby's uitgebreider beweert Kros. "Vroeger had je glas beschilderen, papier maken, zijde beschilderen, hout branden. "Tegenwoordig hebben we één grote afvalberg met waardeloos materiaal, maar we doen er niks mee."

Populaire stands op KreaDoe zijn nu handletteren, zelfmaakmode, cupcakes versieren en fimoklei. "Het is een nieuw soort klei, het voelt aan als leer en het ziet eruit als leer", vertelt standhouder Louis. Hij ziet niet alleen een verandering in het aanbod van de beurs, maar ook in de bezoekers die komen. "In het verleden zag je vooral oudere dames, maar de laatste jaren komen steeds meer jongere dames die een creatieve hobby gaan doen en inspiratie op willen doen."

Wat veel bezoekers van de hobbybeurs met elkaar gemeen lijken te hebben is het gevoel dat creatief bezig zijn geeft. "Het is een soort mindfulness", zegt de één. Je zet je gedachten op nul, heerlijk zen", zegt een ander.

 Wim Kros bedacht 30 jaar geleden de naam KreaDoe Wim Kros bedacht 30 jaar geleden de naam KreaDoe | Foto: Robert Jan Booij

De beursnaam KreaDoe is trouwens bij toeval bedacht door Kros. Hij was in gesprek met initiatiefnemer Fred Claassen die de eerste grote hobbybeurs 'Gouden Handen' wilde noemen. Kros: "Ik zei dat is zo oubollig als de pest, van mijn part noem je het KreaDoe."

De beurs is vandaag begonnen en duurt nog tot en met zondag 3 november.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -