RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Studenten minder negatief over Hogeschool: "Ik heb het gevoel dat het cijfer vertekend is"

1/3
UTRECHT - Uit de resultaten van de Keuzegids vanmorgen is gebleken dat de Hogeschool Utrecht op de laagste plek staat van het land. Uit cijfers blijkt ook dat vooral de opleidingen in talen, communicatie en journalistiek de score omlaaghalen. Het zou vooral misgaan bij studententevredenheid. RTV Utrecht is naar de Uithof gegaan om te kijken of de studenten zich hierin kunnen vinden.

Eerstejaars communicatiestudent Brinn van Loenen in ieder geval niet. "Tot nu toe vind ik het heel erg leuk en gaat het top. Het is allemaal fijn geregeld en de docenten zijn heel erg leuk." Zij merkt niks van ontevreden studenten. "In het begin was het wel een beetje wennen maar tot nu toe is iedereen positief."

TEVREDENHEID
Brinn wist niet dat de HU vanochtend laag scoorde bij de Keuzegids en lacht verbaasd. Zij is het er niet mee eens. "Mensen die ik ken van deze school hadden weleens wat negatieve verhalen, maar dat heeft me verder niet laten tegenhouden om hier te studeren. De school spreekt mij wel heel erg aan." Één ding zou Brinn wel anders willen zien: "Ik had wel meer communicatie verwacht vanuit de school naar ons toe."

Als je keihard werkt voor je kansen kom je uiteindelijk echt wel goed terecht."
Jonathan Krispijn

Roland Janssen was één van die ontevreden studenten. Hij studeert journalistiek en zit in het vierde jaar. Nu is hij wel heel blij met de opleiding. "Ik heb bij journalistiek het gevoel dat het cijfer een beetje vertekend is", zegt hij. "In het eerste jaar was er een nieuw curriculum ingevoerd en was het heel chaotisch en eigenlijk best wel waardeloos. Maar door de jaren heen is het veel beter geworden en nu zie ik dat cijfer en denk ik van: het zou veel meer rechtgetrokken moeten worden want het is een hele goede opleiding en je leert wel wat." Janssen zou de opleiding ook aan andere mensen aanraden. "Het is heel leuk en je bent altijd bezig."

 Studenten lopen naar hun les toe. Studenten lopen naar hun les toe. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

DIMPLOMA HALEN
Aan het aantal mensen die hun diploma halen ligt het niet. Het slagingspercentage is zelfs omhoog gegaan vergeleken met de afgelopen jaren. Tweedejaars-student journalistiek Jonathan Krispijn vraagt zich af hoe dat komt. "Het kan ook zo zijn dat er heel veel 'specialneedkids' waren die naar een decaan moesten en extra punten toegewezen hebben gekregen, zoals ik. Dus het slagingspercentage dat omhoog is gegaan, betekent niet per se veel want het kan ook zo zijn dat het daardoor komt."

Uiteindelijk gaat het erom wat ik wil en hoe ik erin sta en niet hoe andere mensen daarover denken."
Emma van der Velden

"Ik begrijp wel dat de HU laag staat aangeschreven want ik zie sommige dingen die niet goed gaan", vertelt Jonathan. "Zoals de roosters, soms heb je vier uur een tussenuur en dat motiveert niet echt om naar school te komen. De kantineprijzen zijn te hoog en als je opdrachten niet goed inlevert dan mag je geen dingen aanpassen maar moet je alles opnieuw maken met een compleet nieuw onderwerp. Dus alle tijd die je erin stopt wordt teniet gedaan." Hij merkt wel dat de school dingen probeert aan te passen. "Er is nu een proef bezig om het inleveren van de opdrachten te verbeteren. Dat vind ik heel goed."

Dat de Hogeschool laag op de lijst staat is niet nieuw, de onderwijsinstelling bungelt al langer onderaan. Toch verwacht de school dat hier snel verandering in komt. David Uitdenbogaard, woordvoerder van de Hogeschool Utrecht, reageert: "De cijfers zoals die nu in de Keuzegids worden gehanteert zijn al wat ouder, we zijn verder. We hebben inmiddels al die expertonderdelen die positief zijn, zowel over het onderwijs als ons onderzoek. We merken het ook in de gesprekken die we voeren elke dag met de studenten over de kwaliteit en over het studententevredenheid. De Keuzegids helpt ook om dat gesprek te voeren. En we denken dat we die lijn ook verder door kunnen zetten en dat we dat terug gaan zien in de resultaten van volgend jaar in de Keuzengids."

HARD WERKEN
Voordat Jonathan hier kwam wist hij al wel dat de HU laag stond aangeschreven, toch is hij hierheen gekomen. "Als je zelf je eigen verantwoordelijkheid pakt en keihard werkt voor je kansen kom je uiteindelijk echt wel goed terecht." Hij zou andere mensen ook aanraden om de opleiding op de HU te gaan doen. "Kom lekker langs en doe de journalistiek."

Emma van der Velden zit er niet zo over in. Het maakt haar niks uit dat de HU laag heeft gescoord. "Ik ben tevreden over de school en de mensen om mij heen ook." Ze is net begonnen met studeren. Dit is haar eerste jaar en ze studeert biologie en medisch laboratoriumonderzoek. Ze wist niet dat de HU laag staat aangeschreven, maar als ze het had geweten was ze nog steeds gegaan. "Uiteindelijk gaat het erom wat ik wil en hoe ik erin sta en niet hoe andere mensen daarover denken."

Hogeschool Utrecht weer de slechtse van het land


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -