Provinciale Staten pleit voor autoloze dag

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De provincie gaat kijken welke Utrechtse gemeenten oren hebben naar een autoloze dag. Een meerderheid van Provinciale Staten wil daar een onderzoek naar.
Volgens een voorstel van de Partij voor de Dieren zou zo'n dag inwoners bewust kunnen maken van het kiezen van een ander vervoermiddel. Ook staat er dat het bijdraagt aan bewustwording van luchtvervuiling en klimaatverandering.
Over de invulling willen de ondertekende partijen nog niets zeggen. Als er geen enthousiasme is vanuit de Utrechtse gemeenten, is het voorstel een losse flodder. Gedeputeerde Arne Schaddelee van mobiliteit vindt het een sympathiek idee. Volgens hem moet het in goede afstemming met Den Haag en de gemeenten.

DWANG

Het voorstel maakte bij de politiek veel tongen los. Vooral partijen als Forum voor Democratie en VVD trokken fel van leer. "Waarom laat u de mensen zelf niet kiezen of ze iets goeds willen doen voor de wereld", aldus VVD-voorman André van Schie. "Mensen in de samenleving zijn zich heel goed bewust. Daar hebben ze geen autoloze zondag voor nodig."
50PLUS en de PVV vroegen aandacht voor de impact die een autoloze dag kan hebben voor mensen die afhankelijk zijn van de auto.

ZONDAG

Omdat een autoloze dag ook goed een zondag zou kunnen zijn sluiten ook partijen als het CDA en de SGP zich aan bij het onderzoek. Volgens gedeputeerde Schaddelee (ChristenUnie) worden op zondag ook de meeste kilometers met een auto afgelegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.