RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Stookalert bij ongunstig weer: "Open haard of houtkachel is gezellig, maar heeft keerzijde"

BILTHOVEN - Bij ongunstige weeromstandigheden of slechte luchtkwaliteit gaat het RIVM afraden om hout te stoken. Het stookalert kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven.

"Het stoken van hout in een vuurkorf, kachel of open haard is voor sommige mensen een fijne en gezellige bezigheid. Het heeft echter ook een keerzijde; de rook is ongezond", aldus het RIVM. "Bij weinig wind blijft de rook langer hangen en als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, verergert rook de situatie."

Het instituut wijst erop dat bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK's), benzeen en koolmonoxide. Vooral ouderen, kinderen en mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook.

Het instituut heeft dagelijks contact met het KNMI over de weersverwachting en beschikt ook over gegevens van luchtmeetnet.nl. Als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, verstuurt het RIVM een stookalert. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden. Abonnees krijgen een bericht via e-mail. Gemeenten, provincies, omgevingsdiensten en GGD'en kunnen de informatie verspeiden in hun regio.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -