Miljard voor luchtkwaliteit Utrecht

UTRECHT - De gemeente Utrecht steekt de komende twee decennia een miljard euro in de verbetering van de luchtkwaliteit en de bereikbaarheid van de stad.
Dat staat in het donderdag gepresenteerde Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht.
De stad is nog op zoek bij hogere overheden naar het geld dat nodig is voor kwaliteitsverbetering van het openbaar vervoer (420 miljoen euro), nieuwe fietsvoorzieningen (60 miljoen), uitbreiding van P+R parkeerplaatsen (150 miljoen), de bouw van tunnels (25 miljoen) en het oplossen van knelpunten voor het autoverkeer (155 miljoen).
Volgens verantwoordelijk wethouder Tymon de Weger zijn de investeringen noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de luchtkwaliteitseisen en om het verkeer in de stad in goede banen te leiden.

PROJECTEN

Behalve nieuwe projecten, zoals het maken van een autoweg van de N230 bij Overvecht, worden er ook een aantal al bestaande projecten aanhaald, zoals het uitzetten van verkeerslichten voor fietsers. Ook wordt een nieuwe wegbenummering en dynamische route-informatie naar parkeergarages met het geld betaald.
In het plan staat nog niet of de stad wordt onderverdeeld in knips, ofwel regio's, zodat autos minder makkelijk van een deel van de stad naar een ander deel kunnen rijden.
Wel noemt het plan een aantal wegen, vooral aan de rand vand ebinnenstad, waar ook na 2015 nog problemen met de luchtkwaliteit blijven bestaan.
De inspraakperiode start op woensdag 8 oktober en duurt tot woensdag 19 november. De wethouder komt zijn plannen de komende maand zes keer uitleggen, vier keer in de wijk en twee keer voor de hele stad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.