Einde aan halve eeuw vrijwillig beheer van Pandhof bij de Dom: "De lol is er vanaf"

© Peter Knieriem / RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De vrijwilligers van Pandhof bij de Dom houden er na 44 jaar trouwe dienst mee op. Daarmee komt er een einde aan bijna een halve eeuw beheer van de siertuin in het centrum van Utrecht die jaarlijks honderduizenden bezoekers trekt.
"Dit is het moment om ermee te stoppen, al vind ik het wel heel moeilijk", vertelt Sies Jonkman, vrijwilliger van het eerste uur. "Het is zo leuk om met zoveel verschillende mensen te werken: kunstenaars, managers, ze komen overal vandaan. Je hebt daarnaast de vrijheid om hier ook na sluitingstijd te werken. Op zomeravonden is het hier heerlijk. Hoe langer je het doet, hoe meer je eraan gehecht raakt."

JUNKS

Toen Jonkman midden jaren '70 begon met het beheer was de Pandhof nog niet de praaltuin die het tegenwoordig is. De binnenplaats zag er sterk verloederd uit met graffiti op de muren en junks voor de deur. "Vooral bij de ingang heb ik in het begin heel veel naalden gevonden, maar dat is allemaal achter de rug."
Jonkman zorgt er samen met een club vrijwilligers voor dat de tuin er mooi groen uitziet en dat de 85 soorten kruiden en sierplanten goed onderhouden worden. Steeds meer mensen weten de tuin te vinden. Volgens schattingen staat het aantal bezoekers, onder wie veel buitenlandse toeristen, op zo'n 350.000 per jaar.

BUREAUCRATIE

Maar Jonkman en de rest van de vrijwilligers stoppen er dus mee. En dat heeft alles te maken met de toegenomen bureaucratie. De universiteit legt hem steeds meer regeltjes op en daar is hij klaar mee. "Vroeger was er een informeel contact met de beheerder van het Academiegebouw. Dan kon je direct actie ondernemen. Nu moet er eerst een 'traject' uitgezet worden. Ik ben meer bezig met procedures dan tuinieren. Dan gaat de lol er wel vanaf."
De universiteit neemt nu een nieuwe beheerder in dienst. Jonkman hoopt dat hij of zij met net zo veel passie en zorgvuldigheid als hij doet te werk gaat. En hij gaat regelmatig langskomen, niet meer als beheerder maar als liefhebber van mooie bloemen en planten. "Het is straks niet meer aan mij, het is aan hem of haar."
De vrijwilligers beheren de Pandhof nog tot 1 december.
Vrijwilligers stoppen met beheer Pandhof bij de Dom

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.