Gevangenis Nieuwegein zoekt personeel: "Je moet laten zien dat je niet bang bent"

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
NIEUWEGEIN - De gevangenis in Nieuwegein zoekt personeel. Veel medewerkers gaan met pensioen. Morgen organiseert de gevangenis een wervingsdag, waarbij geïnteresseerden kunnen proeven aan het werk binnen de muren.
Maurice werkt al achttien jaar in de gevangenis; de eerste jaren als beveiliger en sinds kort ook als stagebegeleider. "Het bijzondere is dat je constant vierhonderd mannen om je heen hebt, die hier niet willen zijn", vertelt hij. "Het is jouw taak de rust te bewaren."

OPGEFOKT

Dat is een uitdaging. Vooral bij binnenkomst is de stemming van gedetineerden wisselend. Maurice vertelt: "De één komt chagrijnig of opgefokt van de rechtbank, omdat hij dacht tien jaar te krijgen maar vijftien jaar heeft gekregen. Andersom gebeurt ook."
Je beseft niet hoeveel vrijheid je hebt, totdat je in de gevangenis zit.
Maurice, beveiliger
Na verloop van tijd ontstaat vaak een band tussen bewaker en gevangene. "Die mag alleen niet te persoonlijk zijn", aldus Maurice. Hij vertelt daarom vaak alleen zijn voornaam en 'dat hij uit de omgeving van Utrecht komt'. Waar hij precies woont, blijft geheim.
Het artikel gaat verder onder de video.
Maurice toont zijn werk als beveiliger: 'Als je normaal doet, doen gedetineerden normaal terug'
Maurice is in de loop der jaren harder geworden, vertelt hij. "Ik vind het belangrijk dat iedereen mij aardig vindt, maar bij gedetineerden kan dat niet altijd. Je houdt ze in de gaten, dus in hun ogen ben je vervelend. Daar moet je mee om kunnen gaan."

OMGAAN MET GEDETINEERDEN

De beveiliger probeert altijd zo normaal mogelijk met gedetineerden om te gaan. Problemen oplossen met je mond, dat is de truc. Maurice: "Als iemand piept bij de poort en toch door wil lopen, dan kun je niet zeggen: loop dan maar door. Je moet duidelijk zijn en laten zien dat je niet bang bent."
Volgens Maurice blijft het wel spannend om in de gevangenis te werken. "Zeker voor stagiaires. Zij komen soms als achttienjarige hier binnen en staan dan opeens oog in oog met moordenaars die ze alleen kennen van tv."
Het artikel gaat verder onder de foto.
De gevangenis in Nieuwegein zoekt nieuw personeel
De gevangenis in Nieuwegein zoekt nieuw personeel © PI Nieuwegein
Dat gegeven maakt het beroep overigens bovenmatig populair op verjaardagen. "Mensen willen van alles weten, maar we kunnen niet veel loslaten", zegt Maurice. "Zo mogen we bijvoorbeeld wel zeggen dat er moordenaars bij ons vastzitten, maar niet wie precies."

HOTEL

Wel krijgt hij vaak de standaardreactie dat het in de gevangenis net een hotel zou zijn. "Dan zeg ik: kom eens kijken op een open dag. Gevangenen krijgen inderdaad te eten en mogen sporten, maar de straf is het missen van de vrijheid."
"Ik bepaal wanneer de deur van je cel dichtgaat", vervolgt Maurice. "Je kunt niet 's avonds nog even een zakje chips bij de supermarkt halen of je dochter bellen om haar welterusten te wensen. Je beseft niet hoeveel vrijheid je hebt, totdat je in de gevangenis zit."
De wervingsdag voor nieuwe beveiligers en andere gevangenismedewerkers is in de PI Nieuwegein. Na een rondleiding kunnen belangstellenden vragen stellen aan personeel.
Gevangenisdirecteur Theo Venrooij vertelt op Radio M Utrecht over de wervingsdag voor nieuw personeel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.