Glasbakken met geluidsdempers in Nieuwegein

© RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
NIEUWEGEIN - Het overbekende geluid van glas dat met een flinke knal in de glasbak uit elkaar spat is binnenkort verleden tijd in Nieuwegein. De gemeente gaat over op glascontainers met geluiddempers. Want hoewel het brekende glas voor sommige mensen lekker in de oren klinkt, ervaren omwonenden vaak juist overlast.
De oude glasbakken zijn na 10 à 15 jaar aan vervanging toe. De bakken gaan slijten en roesten. "Dan zijn ze aan het eind van hun levenscyclus", zegt Paul Maatman, afvalbakkenleverancier. De nieuwe bakken zijn van geluiddempend materiaal voorzien. Bij de oude bakken valt het glas op metaal en dat geluid klinkt niet fijn.

GELUIDSDEMPERS

Maatman wil het volume onder de knie krijgen. "Wij hoorden buurtbewoners die dichtbij de glasbakken wonen vaak klagen over het lawaai. Daarom zijn de geluidsdempers ontworpen." De binnenkant is gemaakt van geluiddempend noppenschuim en de onderkant van rubber. Ook zijn er in het midden twee extra kleppen die de snelheid van de vallende flessen remt, waardoor de val minder hard is.
Voor de Nieuwegeinse wethouder Marieke Schouten (GroenLinks) is het logisch dat de gemeente de moderne containers aanschaft. "Door fabrikanten worden er voortdurend dingen vernieuwd en dat doen ze allemaal op basis van ervaring. Dus als je weet dat er geluiddempers zijn, dan maak je daar natuurlijk gebruik van." Ze kan zich voorstellen dat mensen last kunnen hebben van het geluid.

TESTEN

Maar of de geluidsdempers in Nieuwegein echt nodig zijn, is maar de vraag. "We krijgen geen klachten over het geluid van de containers", vertelt Schouten. Waarom zijn er dan wel geluidsdempers nodig? "De stad wordt steeds voller, dus het is goed om daar waar je kunt geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken. En dat kunnen we hiermee doen."
De gemeente heeft de nieuwe containers zelf niet getest. "Dit zijn dingen die wel op andere plaatsen getest worden. We gaan ervan uit dat het bij ons ook goed gaat werken", zegt Schouten.

SCHOONMAKEN

Het materiaal waar de nieuwe containers van zijn gemaakt kan gaan schimmelen als het niet goed wordt schoongemaakt, dus dat moet vaker gebeuren dan met de oude containers die van metaal zijn gemaakt. "We gaan het zien of dat inderdaad het geval is. Dat zou heel goed kunnen en dan zullen we dat ook doen. Want veel schimmel in zo'n bak zou niet fijn zijn.", zegt Schouten.
"We zeggen tegen mensen: als je iets in een bak gooit, spoel het even om van tevoren zodat het niet al te smerig is." Of inwoners dit ook echt gaan doen is afwachten. "Daarom zullen we daar ook aandacht aan geven."

TREND

De volgende stap van Maatman is dat de containers zo veel mogelijk worden gebruikt en er niks naast wordt gegooid. "We willen met zijn allen een schoner straatbeeld. Dat is een prettige manier van leven." Hij vertelt dat ze nog niet helemaal tevreden zijn. "Het geluid is al een stuk minder hard, maar helemaal stil is het nog niet. Het kan altijd nog beter dus we blijven kijken wat er nog beter kan en werken met nieuwe technologie aan de containers."
Of veel andere gemeentes in Nederland gaan overstappen op de geluidsdempers weet Schouten niet, maar de gemeentes waar Nieuwegein mee samenwerkt waarschijnlijk wel. "Daar overleggen we veel mee en daar worden ongetwijfeld dezelfde type bakken gebruikt. En geluid is iets wat heel hoog bovenaan het lijstje staat."
Nieuwe glascontainers in Nieuwegein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.