RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwe tegenslag voor toekomst Paleis Soestdijk

SOESTDIJK - De toekomstplannen voor Paleis Soestdijk zijn onzeker nu de provincie Utrecht een woningbouwproject bij het paleis niet ziet zitten. De verkoop van die huizen is volgens eigenaar MeyerBergman Erfgoed Groep noodzakelijk om de restauratie van het paleis te bekostigen.

MeyerBergman wil op het huidige Marechausseeterrein naast het paleis vijftig appartementen en 48 vrijstaande huizen bouwen. Het provinciebestuur vindt dat dit ten koste gaat van de cultuurhistorische waarde van het terrein. "Het omringende bos is van belang als onderdeel van de geschiedenis die teruggaat tot de zeventiende eeuw, toen het jachtgebied van stadhouder Willem III was", stelt het provinciebestuur in een brief aan Provinciale Staten.

BESCHERMD
Het bos is een door de provincie beschermde oude bosgroeiplaats. "Oude bosgroeiplaatsen zijn belangrijk voor de Utrechtse biodiversiteit en vertegenwoordigen een belangrijke cultuurhistorische waarde", wordt in de brief gesteld. Woningbouw is alleen mogelijk als de provincie haar beleid rondom oude bosgroeiplaatsen aanpast, of een uitzondering maakt voor dit project. Het provinciebestuur zegt dit niet te gaan doen, omdat dit de bescherming van oude bosgroeiplaatsen in de hele provincie in gevaar kan brengen.

De gemeenteraad van Baarn besloot in april om niet te stemmen over de voorwaarden voor een nieuw bestemmingsplan. Raadsleden gaven aan niet te kunnen overzien wat de impact op de natuur en de omgeving van het landgoed zou zijn. Het provinciebestuur gaat nu dus vooralsnog mee in die kritiek.

In unieke situaties zijn uitzonderingen vaak net iets makkelijker te maken"
paleisdirecteur Floris de Gelder

De brief is een flinke domper voor de Meyer Bergman Erfgoed Groep. Het paleis moet een ontmoetingscentrum worden en een podium voor innovatie. "Het is absoluut waar dat het woningbouwproject heel belangrijk is voor het totale project", zegt paleisdirecteur Floris de Gelder. Maar hij benadrukt ook dat er nog geen beslissing is genomen en de provincie alsnog een uitzondering kan maken. "Het gaat hier wel om een heel uniek project omdat het gaat om extreem belangrijk Nederlands erfgoed. In unieke situaties zijn uitzonderingen vaak net iets makkelijker te maken."

Een alternatief voor het woningbouwproject is volgens De Gelder niet makkelijk. "Je kan niet zomaar zeggen: we zoeken wel een ander gebied en dan gaan we daar wel huizen bouwen en dan komt het ook wel goed." Een besluit van de provincie wordt in december verwacht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -