Wethouder Amersfoort ziet fiets als belangrijkste middel om stad bereikbaar te houden

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Een pakket aan maatregelen is nodig om Amersfoort in de toekomst bereikbaar te houden. Maar de fiets is wel de belangrijkste pijler waar de stad zich op richt. Dat werd gisteren zeer duidelijk tijdens het mobiliteitsdebat in de Amersfoortse bibliotheek.
Wethouder Hans Buijtelaar benadrukte dat de groei van het aantal inwoners en dus de mobiliteit in Amersfoort in belangrijke mate moet worden opgevangen door de fiets. "En dat geldt voor het verkeer in de stad zelf, maar ook voor woon-werkverkeer op korte en middellange afstanden", aldus Buijtelaar.
"Je moet mensen geen argumenten geven om de fiets te laten staan", vond Buijtelaar. "En dat betekent dat je het mensen zo makkelijk mogelijk moet maken." Hij wees daarbij op vergevorderde plannen van het College om onder het Stationsplein een grote fietsenstalling te bouwen. "En we onderzoeken of we onder De Hof ook een fietskelder kunnen maken, die makkelijk toegankelijk is."
Bezoekers suggereerden om daar in de toekomst ook bestaande parkeergarages voor te gebruiken. "Als mensen meer gaan fietsen, komt in die garages ruimte vrij", opperde één van de aanwezigen. Dat plan wees Buijtelaar af. "Dat gaat niet werken." Naar zijn mening is stalling aan de rand van het centrum voor de fietser niet aantrekkelijk genoeg.
Binnenstadondernemer Walrick Halewijn, Josja Veraart (NMU) en wethouder Hans Buijtelaar in debat over mobiliteit Amersfoort
Binnenstadondernemer Walrick Halewijn, Josja Veraart (NMU) en wethouder Hans Buijtelaar in debat over mobiliteit Amersfoort © RTV Utrecht
Bij een verzoek uit de zaal om het openbaar vervoer gratis te maken staat Buijtelaar niet te lang stil. "Alles kost geld, waarom zou je mensen die het kunnen betalen met gratis openbaar vervoer gaan subsidiëren?" Als de belangstelling voor het openbaar vervoer (nu zo'n 2% van de mobiliteit in de stad) zo laag is, kunnen we beter inzetten op de fiets."
Het debat werd georganiseerd door RTV Utrecht, nieuwsblad De Stad Amersfoort.nl en de bibliotheek. Dit artikel is geschreven op basis van een uitgebreid verslag van de debatavond op De Stad Amersfoort.nl

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.