"Leraren vertrekken met honderden tegelijk uit grote steden"

© ANP
UTRECHT - Basisschoolleraren vertrekken met honderden tegelijk uit de vier grote steden en Almere. Er komen bij lange na niet genoeg nieuwe leerkrachten voor terug, schrijft het AD vanochtend. Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar de mobiliteit van basisschoolleraren dat vandaag verschijnt.
Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Almere klagen al langer over het lerarentekort. De afgelopen jaren is het aantal leraren dat uit de stad wegtrekt van 128 in 2013 en 2014 naar 818 vorig jaar. Terwijl in schooljaar 2013-14 nog méér leerkrachten een baan in de steden kregen dan er vertrokken, worden de gaten nu gevuld door slechts 448 juffen en meesters.
Onderzoeksbureau CenterData liet onderzoeken hoe basisschoolleraren zich de afgelopen jaren op de arbeidsmarkt bewogen en wat de invloed van het groeiende lerarentekort is.

START SCHOOLJAAR

De Algemene Onderwijsbond (AOb) meldt vanochtend dat bij de start van het schooljaar vier op de tien scholen kampen met personeelstekorten. In het speciaal onderwijs is het zelfs hoger: twee op de drie scholen. De peiling werd gehouden onder 6200 leden van de onderwijsbond.
Veel scholen zouden ook assistenten of stagiairs noodgedwongen en zonder verdere ondersteuning voor de klas zetten. Ook rapporteren de geënquêteerden vollere klassen, het samenvoegen van groepen, uitval van lessen en het schrappen van vakken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.