RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De sluizen zijn dicht, de watersport gaat in winterslaap

IJSSELSTEIN - De bomen beginnen kaal te worden, de verwarming staat al wat hoger en als je zonder handschoenen naar buiten gaat veranderen je handen in ijspegels. Niet echt lekker weer om te gaan varen dus, en weinig mensen doen dat nu ook nog. De meeste sluizen voor de recreatieve vaart in de provincie Utrecht zijn vanaf vandaag dan ook gesloten.

De pleziervaart ligt in de koude seizoenen op zijn gat en veel jachthavens zijn boten aan het verplaatsen naar de opslag. Zo ook in Jachthaven Marnemoende in IJsselstein. De jachthaven ligt in een mooi natuurgebied. Je ziet weilanden, de kronkelende Hollandse IJsel met rietkragen eromheen en er liggen boten in het water. "We moeten nog een aantal boten uit het water halen om in de stalling te zetten en dan gaan we de winter tegemoet", zegt Jan-Erik Reuvekamp, die samen met Jan en Mieke Kromwijk sinds 2004 de leiding heeft over de jachthaven.

OVERWINTEREN
Er gebeurt hier van alles op jachthaven Marnemoende. Het vaarseizoen is zo goed als voorbij en Reuvekamp is druk bezig om de boten uit het water te vissen. "We spuiten die boten schoon, wassen de romp en dan gaat hij de stalling in."

Niet iedereen kiest ervoor om hun boot naar binnen te halen. In totaal gaan er 180 boten de winterstalling in en er blijven nog ongeveer 200 boten in de haven liggen. Het kan voor de eigenaren van de boten gaan om de prijs en daarnaast is het voor sommige boten niet per se nodig. "Als je een wat grotere stalen jacht hebt kunnen die in principe goed overwinteren in het water", zegt Reuvekamp. "Maar polyesterboten en de wat duurdere luxe jachten gaan over het algemeen naar binnen."

Marnemoende blijft wel het hele jaar open. Het is niet alleen een plek voor bootliefhebbers, het is ook een geliefde plek voor reizigers met een camper. Toeristen uit België en Frankrijk vieren hier nu vakantie. "Het kamperen gaat hier gewoon het hele jaar door. In het hoogseizoen komen er natuurlijk meer campers maar in het winterseizoen zijn wij ook gewoon open als één van de weinigen in de provincie Utrecht. Dan blijven mensen gewoon het hele jaar door komen."

BOOMING
Reuvekamp was blij met het afgelopen vaarseizoen. "We hebben een behoorlijk goed seizoen gehad. Niet zo mooi als vorig jaar, toen was het helemaal een strakke zomer zonder regen. Maar dit jaar mogen we zeker niet klagen."

Je kunt dol zijn op watersport maar je bent aardig wat geld kwijt aan een boot. Toch groeit de polulariteit weer: "Sinds 2017 is er toch weer wat meer leven in de watersport gekomen en zijn er meer mensen die een boot kopen", zegt Reuvekamp. "De bezetting in de haven is beter dan voorheen en de winterstalling zit helemaal vol. Dus wij klagen niet over de watersport, het is voor ons nog steeds booming en leuk."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -