Van Rossem over repatriëring naar Leersum: 'Zonder sambal in Lutjebroek moet echt verschrikkelijk zijn'

Maarten over repatriëring
Maarten over repatriëring © RTV Utrecht
UTRECHTSE HEUVELRUG - Teruggaan naar het vaderland, daar is een term voor: repatriëring. De Nederlandse overheid repatrieerde van 1945 tot ver in de jaren zestig mensen uit Nederlands Indië en later Indonesië. De ironie wil dat veel van de ongeveer 300.000 Indische Nederlanders nog nooit in hun 'vaderland' Holland waren geweest.
Ruim 1500 van hen werden in Leersum en omstreken opgevangen, vooral in pensions zoals Nieuw Wildenburg. Sommigen verbleven daan enkele maanden, anderen enkele jaren. Maarten gaat in deze uitzending in Leersum kijken en praten met twee 'gerepatrieerden'.

ZWARTE SINTERKLAAS

Henk van Capelle en Armand Mensingh zijn in Leersum als kind gekomen met hun ouders. Zij zijn beiden met hun gezin na 5 december 1957 (ook wel zwarte sinterklaas genoemd) gevlucht uit Indonesië. Daar werden Nederlanders, en dus Hans en Armands ouders ook, na maandenlange pesterijen voor de keus gezet: of je koos een Nederlands paspoort of een Indonesisch paspoort. Velen die voor een Nederlands paspoort kozen, namen toen de boot naar Holland uit angst voor meer pesterijen.
Hoe die spannende vlucht met de boot ging? En hoe de aankomst in Leersum in de verschillende pensions en barakken was? Dat kunt u hieronder zien in Van Rossem Vertelt.
Behalve deze uitzending kunt u ook zelf naar Sport- en Cultuurcentrum de Binder in Leersum. Daar is een tentoonstelling over repatriëring van Indische mensen in Leersum en omstreken. De tentoonstelling is daar te zien tot 20 december bij de 'Tijdlijn van Leersum' achterin de bibliotheek.
Repatriëring naar Leersum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.