RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Inheemse leiders Amazonegebied naar milieuactiviste (11) in Zeist

1/4
ZEIST - Milieuactiviste Lilly Platt uit Huis ter Heide, ook wel de Nederlandse Greta Thunberg genoemd, kreeg vanmorgen hoog bezoek in Zeist. Inheemse leiders uit het Braziliaanse Amazonegebied kwamen haar hulp vragen om de ontbossing van hun leefomgeving onder de aandacht te brengen.

Lilly is nog maar 11, maar al druk in de weer met de strijd tegen milieuvervuiling. Ze voert al bijna een jaar voor het gemeentehuis van Zeist met spandoeken actie voor een beter milieu. Eerst iedere week, nu iedere eerste vrijdag van de maand.

OVER DE GRENZEN
Met haar project Lilly's Plastic Pickup, waarbij ze fanatiek zwerfafval opruimt in Zeist, ontving de scholier zelfs al prijzen. Haar bekendheid reikt nu dus ook tot ver over de grenzen. De inheemse volken uit de Amazone wilden Lilly op hun rondreis door Europa graag spreken.

"Nederland is één van de grootste importeurs van soja", zegt Elizeu Guarani Kaiowá, de leider met de blauwe traditionele tooi op zijn hoofd. "Ons land wordt van ons afgenomen, de rivieren raken vervuild, onze inheemse volkeren worden uitgeroeid. Dit alles voor het voedsel voor jullie varkens, koeien en kippen. Nederland is mede verantwoordelijk voor wat er met ons gebeurt!"

PRESIDENT VAN EGYPTE
Inmiddels heeft Lilly een heel team om zich heen geformeerd om haar werk te doen. Moeder Eleanor is de spil. Ze regelt afspraken voor haar dochter en staat haar overal bij in binnen -en buitenland. Naar eigen zeggen heeft nu zelfs de president van Egypte gevraagd of ze met hem over het milieu wil komen praten.

Het artikel gaat verder onder de foto.

 Lilly en Greta Thunberg vorig jaar in de Tweede Kamer. Lilly en Greta Thunberg vorig jaar in de Tweede Kamer. | Foto: Privéfoto familie Platt

Tussen haar verplichtingen door kan Lilly gelukkig ook gewoon spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Er is geen dwang om alles uit de kast te halen voor de planeet, zegt haar moeder. "Het is gewoon een heel bijzonder meisje."

MEER WETEN
Lilly is duidelijk onder de indruk van alles wat ze van de inheemse volken hoort. Ze stelt tientallen vragen. Hoe dat dan gaat in het oerwoud? Waarom de mensen die de bomen kappen hen bedreigen en slaan? Je merkt dat ze vaker met volwassenen spreekt. Ze neemt de tijd tot de tolk het vertaald heeft en wil meer weten, vooral heel veel meer weten.

"Deze mensen moeten geholpen worden. Stop de ontbossing, let goed op de aarde. We hebben er maar eentje van", zegt ze tegen de aanwezige pers en een paar fans als het bonte gezelschap de vrieskou verruilt voor het hotel aan de overkant van de straat. Daar staat warme chocolademelk klaar.

Klimaatactivist Lilly uit Zeist te gast bij UVandaag: "Mijn grootste inspiratiebron is mijn opa"


Brazilliaanse inheemse leiders bezoeken Lilly in Zeist


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -