Vrachtverkeer niet meer welkom op Kromme Nieuwegracht

© Ronald van der Krogt
UTRECHT - Als het aan de gemeente ligt, rijden er voor het einde van het jaar geen zware vrachtauto's meer over enkele kwetsbare straten in het centrum van Utrecht. Over de Kromme Nieuwegracht en op het Hieronymusplantsoen is straks helemaal geen vrachtverkeer meer welkom.
Omwonenden klagen al jaren over de zware verkeerslast in de binnenstad. Onder de smalle wegen liggen eeuwenoude werfkelders die het gewicht niet meer aankunnen. De kelders bezwijken, en de bewoners zijn dat zat. Eerder deze maand stuurden ze een brandbrief naar de gemeente.

MAATREGELEN

Daar is nu actie op ondernomen, zo blijkt uit de raadsbrief van het college van B&W. In de brief wordt een aantal maatregelen beschreven. Die moeten nog voor het einde van het jaar ingaan. Eerder al nam de gemeente maatregelen, maar die bleken niet afdoende.
Naast het vrachtwagenverbod op de Kromme Nieuwegracht en het Hieronymusplantsoen mogen in vrijwel alle omliggende straten vrachtwagens niet meer wegen dan twee ton. Ook wordt de rijrichting op de Kromme Nieuwegracht tussen de Drift en de Muntstraat omgedraaid. Daardoor is de straat geen doorgaande route meer en zullen navigatiesystemen die route dan ook niet meer aangeven als kortste route van de singel naar de binnenstad.
Verder belooft de gemeente strenger te gaan handhaven. Dat deden ze al, maar daar kwamen niet veel bekeuringen uit voort. Bewoners mochten bellen als ze een vrachtwagen zagen die in overtreding was. Maar de handhaver moet de overtreding zelf vaststellen voor diegene een boete uit kan schrijven. Na een melding kwamen de handhavers vaak te laat om dat te kunnen doen.
WIE BETAALT DE SCHADE?
Dit actieplan van de gemeente is voor de bewoners goed nieuws. Blijft staan: wie gaat betalen voor de geleden schade aan de werfkelders van de bewoners? Die kelders zijn privébezit van de bewoners waardoor in eerste instantie zij zelf voor een eventuele opknapbeurt zouden moeten betalen. Maar de schade is aangericht door het zware vrachtverkeer dat over de kelders rijdt, op wegen die van de gemeente zijn. Dat vraagstuk blijft voorlopig onopgelost.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.