KNVB royeert 14 teams DWSV en SVA Papendorp: woede bij spelers maar bond blijft bij besluit

Het veld van SVA Papendorp naast de Prins Clausbrug.
Het veld van SVA Papendorp naast de Prins Clausbrug. © Namen&Rugnummers / Robert Claus
UTRECHT - Het lot van de Utrechtse voetbalclubs DWSV en SVA Papendorp hangt aan een zijden draadje nu de KNVB alle teams van de clubs uit de competitie wil zetten. Dat besluit is pas definitief als de tuchtcommissie ernaar heeft gekeken, maar tot dat is gebeurd, wordt er niet gevoetbald. Teleurgestelde voetballers zijn nu boos op de KNVB. Maar die zegt zich te baseren op uitgebreide dossiers. Twee losse incidenten, waarbij spelers van zowel DWSV als SVA Papendorp scheidsrechters bedreigden, zouden slechts het laatste zetje hebben gegeven.
Al eerder deze week kwam naar buiten dat het dit weekend fout was gegaan bij een wedstrijd van DWSV tegen Rivierwijkers. De scheidsrechter voelde zich daar zo bedreigd dat hij wegrende. Voorzitter Wout Stulen van de club vond dat overdreven: "Wij zijn geen lieffies, maar er is nooit iemand in elkaar getrapt."
Ook bij SVA Papendorp ging het dit weekend mis. Een ooggetuige vertelt vandaag tegen RTV Utrecht dat spelers en toeschouwers na een thuiswedstrijd verhaal gingen halen bij de scheidsrechter over een gele kaart. Dat werd gezien door een waarnemer van de KNVB die het opstootje filmde. Vervolgens werd die waarnemer ook aangesproken. De scheidsrechter zat inmiddels in de kleedkamer en werd daar naar eigen zeggen geïntimideerd. Hij heeft de politie gebeld. Die is met meerdere wagens ter plekke geweest.

DWSV

Beide voetbalclubs werden al lange tijd in de gaten gehouden door de KNVB. Over DWSV legde de bond naar eigen zeggen een dik dossier aan want het ging het al vaker mis bij de club die speelt op één veld op Sportpark Loevenhoutsedijk tussen de Utrechtse wijken Overvecht en Ondiep.
Zoals in april bijvoorbeeld: na een wedstrijd tegen Vreeswijk werd er gevochten tussen spelers van beide ploegen. DWSV kreeg een forse straf opgelegd. De club moest punten inleveren en een geldboete betalen. Ook werd het eerste elftal voorwaardelijk uit de competitie genomen en werden drie leden vijf tot twaalf maanden geschorst.
SVA PAPENDORP - MAGREB'90
En ook voetbalclub SVA Papendorp stond al enige tijd op de radar van de KNVB. De club bestaat officieel pas iets langer dan een jaar maar op de twee velden van de vereniging naast de Prins Clausbrug in Utrecht wordt al jaren gevoetbald. Dat gebeurde eerst onder de naam Magreb'90. Die vereniging veranderde in 2018 van naam naar SVA Papendorp maar de geschiedenis van Magreb'90 is nog zichtbaar. In het huidige logo zit een grote rode M en staat het oprichtingsjaar 1990.
De naamsverandering van Magreb'90 kwam na een akkefietje met de Belastingdienst. Die legde de club een flinke naheffing op. In 2018 legde de gemeente Utrecht de club ook een ultimatum op nadat er een huurachterstand was ontstaan. Toenmalig sportwethouder Paulus Jansen dreigde toen de doelen uit het veld te laten trekken als niet werd betaald. Uiteindelijk werd de rekening op de valreep voldaan.
De frisse start van de nieuwe club werd al snel overschaduwd door negatieve gebeurtenissen. De KNVB-tuchtcommissie legde de aanvoerder van SVA Papendorp een schorsing van vijf maanden op vanwege het uitdelen een kopstoot en de club trok zich terug uit de hoofdklasse omdat er niet genoeg spelers waren.
Logo's van de clubs: in die van SVA Papendorp is de M (Magreb) goed te zien.
Logo's van de clubs: in die van SVA Papendorp is de M (Magreb) goed te zien. © Pixabay, bewerking door RTV Utrecht

SPELERS SVA PAPENDORP

De beslissing van de KNVB deze week sloeg bij spelers van SVA Papendorp in als een bom. Eén gedupeerde voetballer belde RTV Utrecht op: "Dat er incidenten plaatsvinden, is triest maar het is zo dat 4 of 5 personen wat hebben gedaan en dat nu de hele groep eronder moet lijden."
Vier of vijf personen hebben wat gedaan en nu moet de hele groep eronder lijden.
Speler SVA Papendorp
De voetballer zegt namens alle spelers van de senioren en jeugdteams te spreken. Zij hebben een brief gestuurd aan de KNVB: "We hebben contributie betaald en een deel daarvan gaat naar de KNVB dus we zijn lid. En zolang je je aan de regels houdt, moet je het recht hebben om te kunnen voetballen."
De speler hoopt dat er snel een oplossing komt ("vooral voor de jeugd") want overstappen naar een andere vereniging wordt volgens hem dankzij de actie van de KNVB niet makkelijk: "Welke club gaat een team van SV Papendorp accepteren? Die denken: daar komt weer zo'n probleemteam aan."

GEMEENTE

Of de gedupeerde spelers hulp moeten verwachten van de gemeente is maar de vraag. Sportwethouder Maarten van Ooijen noemde de beslissing van de KNVB 'zeer verontrustend'. "Ik heb de afgelopen jaren de besturen van beide clubs bezocht en heb er zeer veel moeite mee dat zij mij niet eerder hebben geïnformeerd over de zwaarte van deze problemen. Ik vind dat wangedrag in de sport streng moet worden bestraft."

KNVB: NIEUW BELEID

De stap van de KNVB maakt deel uit van een strengere aanpak van risicoverenigingen. Een woordvoerder: "We hebben het 'duiden-sturen-straffen'-traject.We beginnen met monitoren. Als we zien dat er meer dan één keer iets gebeurt dan gaan we langs om te kijken en praten. Vervolg is dat we met de club een plan maken: dat is sturen. De volgende stap is straffen."
Het gaat in dit soort gevallen om geweld of agressie en niet om bijvoorbeeld financiële problemen. "Dit valt onder de categorie wanordelijkheden. En dat gaat van bijvoorbeeld geweld op het veld tot een supporter die het veld oprent."
Er zijn 3000 clubs in Nederland. 70 zitten in de 'duiden'-categorie. 25 in 'sturen' en 5 in 'straffen'
Woordvoerder KNVB
De KNVB wil niet zeggen welke andere verenigingen nog meer in de gaten worden gehouden ("We willen clubs een kans geven om te herstellen.") Maar in algemene termen wil de bond wel wat zeggen: "Er zijn 3000 clubs in Nederland. 70 daarvan zitten in de 'duiden'-categorie. 25 in 'sturen' en 5 in de categorie 'straffen.'"

ROYEREN

Het royeren van een voetbalclub, laat staan twee in één week, is uitzonderlijk. De laatste club die dit overkwam, was SC Hoge Vucht in Breda. Maar dat was vorig jaar een beslissing van de tuchtcommissie en het besluit om SVA Papendorp en DWSV te royeren, komt vanuit de KNVB zelf. De laatste keer dat de bond zelf deze actie ondernam, was vorig jaar bij zaalvoetbalvereniging 't Knooppunt in Amsterdam. Die club had banden met criminelen. Daarvoor was het alweer jaren geleden.
(NOG) NIET DEFINITIEF
De KNVB is dus van plan om beide ploegen uit Utrecht te royeren maar dat is nog niet definitief. De voetbalbond moet wachten op een uitspraak van de tuchtcommissie. Als die de clubs vrijspreekt van de incidenten van dit weekend, kan de bond niet ingrijpen.
Het onderzoek van de tuchtcommissie duurt nog vier tot zes weken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.