RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kabinet stelt eenmalig 500 miljoen beschikbaar tegen stikstofproblematiek

PROVINCIE UTRECHT - Met een extra budget van vijfhonderd miljoen euro wil het kabinet de stikstofneerslag in natuurgebieden verlagen en de natuur versterken. Dat meldt het ministerie van Landbouw.

Het bedrag komt uit de begrotingsreserve van het kabinet en komt bovenop het eerder toegezegde geld. Hoeveel de provincies zelf investeren om de stikstofimpasse te doorbreken, is nog niet bekend. Recent gaf Utrecht wel aan 17,4 miljoen euro subsidie beschikbaar te stellen voor de natuur. Dat is bedoeld voor verhoging van de kwaliteit van beschermde gebieden (Natura 2000) maar ook voor andere doeleinden. Of er nog meer geld vrij komt, enkel en alleen voor de stikstofproblematiek, is nog niet bekend.

SNELHEIDSMAATREGELEN

Volgende week hoopt het kabinet met maatregelen te komen om ruimte te creŽren voor de woningbouw. Daarna kijkt landbouwminister Carola Schouten samen met provincies welke gebiedsgerichte maatregelen genomen moeten worden. Een van de maatregelen die het kabinet al aankondigde is het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen bij beschermde natuurgebieden. Daar wordt ook binnen de Utrechtse politiek al over gepraat.

Rutte werd vrijdag bij zijn wekelijkse persconferentie gevraagd naar de mogelijkheid van een algemene snelheidsverlaging, als oplossing voor de stikstofcrisis. Daar zei hij dat een landelijke snelheidsverlaging niet per se de beste oplossing is voor het teveel aan stikstof in natuurgebieden, omdat nou eenmaal niet alle wegen langs natuurgebieden lopen. Maar hij leek het ook niet uit te sluiten. Het kabinet zegt geen taboes te schuwen.

Door de stikstofcrisis liggen veel bouwprojecten in Nederland stil. Ook bouwend Utrecht ondervond problemen. Uit een inventarisatie bleek dat bijna 1900 projecten stil lagen in de provincie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -