Groenekanse wint prestigieuze milieuprijs

© Pixabay
UTRECHT - Ze staat deze ochtend letterlijk met de voeten in de aarde om tienduizend biologische bloembollen te planten in de omgeving van de Sonnenborgh. Sonne Copijn uit Groenekan is blij dat ze nog even "iets concreets" kan doen voor ze vanmiddag de prestigieuze Heimans en Thijsse Prijs in ontvangst neemt. Bloembollen planten voor de bijen, want "uiteindelijk gaat het hier toch om".
Copijn is imker maar vooral ook natuuractiviste. Ze zet zich in voor wilde bijen, hommels, zweefvliegen en andere wilde bestuivers. Dat doet ze door middel van onder meer theatervoorstellingen en cursussen. Ze krijgt gemeentes en waterschappen zover dat zij een bij-vriendelijk beleid voeren. Mede vanwege haar 'onconventionele' manier van werken, krijgt ze vanmiddag de prijs toebedeeld.

NEDERIG

"Ja, bijzonder!", zegt Copijn. "Ik ben er nog steeds behoorlijk stil van. Het maakt mij heel nederig. Omdat ik denk, ja, wat ik doe is nog zo klein in verhouding tot wat er nog gedaan moet worden voor biodiversiteit. En om dan een prijs te krijgen waarmee je in de voetsporen van Heimans en Thijsse wordt gezet, dat is zo'n eer."
Het motto van Copijn is: we moeten leren kijken door de ogen van de bijen. "Want iedereen wil wat doen voor de bijen, maar we zijn collectief nog maar bij stapje 1. We planten zaadjes waar bijen op af komen en dat geeft ons collectief een goed gevoel dat we dat gedaan hebben. Maar ze hebben structureel meer voedsel nodig. Mijn zoektocht is dan ook hoe we mensen kunnen betrekken bij wat echt, wezenlijk, nodig is."

ZAADJES UITDELEN

Laatst nog, deelde ze bij een lezing in Tivoli 30.000 zaadjes uit aan haar gasten. Ze koos voor mispel, wilde appel en de veldesdoorn, want "die zijn ook nog eens makkelijk te kiemen." Over twee jaar staan en her en der verspreid twee jaar oude bomen die goed zijn voor de wilde bijen.
En dat is nodig, want volgens Copijn staan meer dan de helft van de Nederlandse bijen op de 'rode lijst'. "Sta je op de rode lijst, dan sta je op de dodenlijst", vervolgt ze. "Let wel, 75 procent van ons voedsel is afhankelijk van insecten. Van elke vier happen, hebben we er drie aan de bijen te danken. Dus we moeten hard aan de slag. We staan nog echt aan het begin en deze prijs sterkt mij wel om door te gaan."

MENSEN RAKEN

Over de speech heeft Copijn nog niet echt nagedacht, moet ze eerlijk bekennen. "Ik vind het heel spannend allemaal. Maar één ding weet ik wel, want ik heb het afgelopen jaar tijdens trainingen voorgelezen uit het werk van Thijsse aan ruim vierhonderd mensen in totaal. Dat ga ik vanmiddag ook doen."
Voor nu eerst verder met de tienduizend bloembollen, die ze, samen met tientallen vrijwilligers, in de stromende regen aan het planten is. "Ik stop niet meer", besluit ze dan vol overtuiging. "Ik ga door. Deze prijs bevestigt dat ik met mijn eigenwijsheid een weg in ben geslagen die mensen raakt en mensen in beweging brengt. We hebben heel veel werk te doen, maar we komen er wel weer, hoor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.