Onduidelijkheid voor ouders en kinderen: mogelijk toch staking in het onderwijs

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Het is onduidelijk of basisschoolleerlingen komende woensdag vrij zijn of toch gewoon les hebben. Voor woensdag was een grote landelijke stakingsdag aangekondigd, maar onderwijsbond AOb blies die gisteren weer af nadat het kabinet aankondigde 460 miljoen extra uit te trekken voor het onderwijs. Maar niet alle leraren en schoolbesturen vinden dat genoeg.
Het dagelijks bestuur van AOb, de grootste vakbond in het onderwijs, kwam daarom vandaag bij elkaar. Maar ondanks de kritiek, is de staking wat de bond betreft definitief van de baan. "Na het convenant dat vrijdag gesloten is, kan een landelijke staking juridisch niet", zegt een woordvoerder.

MILJARDEN NODIG

De kleinere onderwijsorganisatie Leraren in Actie is desondanks van plan om gewoon te gaan staken woensdag. Voorzitter Peter Althuizen zei eerder dat er miljarden nodig zijn voor het onderwijs. Hij noemt de 460 miljoen van het kabinet volstrekt onvoldoende.
Ook op social media klinkt veel kritiek op het afblazen van de staking. Het lijkt erop dat een groot aantal docenten alsnog het werk wil neerleggen. Maar voor ouders is het daardoor vooralsnog onduidelijk of hun kind woensdag wel of niet naar school kan. Veel scholen zullen daar waarschijnlijk maandag pas over communiceren.
De actiegroep PO in Actie laat zijn standpunt afhangen van een peiling onder leden. Volgens de actiegroep blijken tot nu toe de meeste leraren die reageren tegen het akkoord te zijn.

CRISISBERAAD

Onderwijsvakbond AOb komt zondag met het hoofdbestuur bij elkaar om te praten over de staking. "We gaan het hebben over hoe we omgaan met de leden die ontevreden zijn."
AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen wees er eerder vandaag op dat de huidige toezegging van de minister al een hele stap is. "We kwamen van 0 euro en hebben nu 460 miljoen", zegt zij. "Die actiebereidheid, de druk die leraren zelf hebben uitgeoefend, hebben effect gehad." Volgens Verheggen is het convenant met de minister een eerste stap naar structurele oplossingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.