Explosie Driebergen was "moedwillige daad", burgemeester sluit woning vier weken

© RTV Utrecht
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Het huis aan de Lange Dreef in Driebergen, waar vannacht een explosief naar binnen werd gegooid, gaat vier weken op slot. Dat heeft burgemeester Frits Naafs besloten.
Volgens de gemeente blijkt uit een eerste onderzoek dat het gaat om "een moedwillige daad". De bewoners zijn elders op een veilige plek ondergebracht. "De impact op de bewoners is groot", zegt Naafs. "Als zoiets gebeurt geeft dat een onveilig gevoel, ook voor de omgeving. Ik heb besloten om het pand nu via een noodbevel te sluiten om zo de openbare orde en veiligheid te garanderen." Ook wordt in de buurt extra gesurveilleerd.

EXPLOSIE

Een nog onbekende dader gooide afgelopen nacht rond 02.00 uur het explosief de woning in. Niemand raakte gewond, maar het huis raakte door de explosie zwaar beschadigd. De voortuin ligt vol met grote stukken glas. De politie heeft na het incident het huis verzegeld voor onderzoek.
Volgens buurtbewoners en bekenden woont een ouder echtpaar in het huis. Ze worden omschreven als "hele lieve mensen die geen vlieg kwaad doen". Maar een bron zegt tegen RTV Utrecht dat in de familie van het echtpaar wel 'bekenden van de politie' zitten.
Een zoon zou een fors strafblad hebben en betrokken zijn bij criminele activiteiten. Onder meer een gewelddadige plofkraak in de buurt van Breda, waarbij op de politie werd geschoten, zou op zijn naam staan. Een andere zoon zou bij zijn ouders wonen en met verdovende middelen te maken hebben.
Maar die geruchten worden vooralsnog niet bevestigd door de politie of door burgemeester Frits Naafs van gemeente Utrechtse Heuvelrug. "Dat er eerder incidenten bij die woning zijn geweest, klopt in ieder geval niet", zegt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.