Breekbaar glas tentoongesteld in Leerdam: "Het is een sprookje"

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
LEERDAM - Feest dit weekend in Leerdam. Daar viert de jaarlijkse Glas- en Keramiekbeurs zijn 30e verjaardag. Zo'n honderd kunstenaars uit heel Europa en soms daarbuiten laten hun werk zien. De beurs is zowel een expositie als een verkoopbeurs. Centraal dit jaar staat glaskunstenaar Bernard Heesen.
Elk jaar kiest organisator Harm Wolthuis een vooraanstaand glaskunstenaar uit om zich extra te presenteren op de beurs. "Ik denk dat Bernard Heesen de top van Nederland is. Dit jaar hebben we onze 30e editie, en als je dan een topper in huis kan halen is dat helemaal geweldig," zegt Wolthuis. "Ik moet eerlijk zeggen dat er een heleboel toppers op de beurs staan. Maar als je dit werk van Bernard ziet, dat is een sprookje."
Het is vies bruin. Het lijkt net of hij zo uit de blubber getrokken is.
Bernard Heesen (glaskunstenaar)
Jaarlijks maakt een kunstenaar ook het zogenoemde beursobject. Heesen koos dit jaar voor een voorwerp met de titel 'Rauw Kannetje'. "Het is vies bruin. Het is echt een rauw kannetje," legt de kunstenaar uit. "Het is rond met een gekleurd oor. Het lijkt net of hij zo uit de blubber getrokken is. Maar als je beter kijkt zie je allerlei textuur en dingentjes en dan wordt het een steeds bijzonderder dingentje."
Het Rauwe Kannetje lijkt net uit de blubber getrokken
Het Rauwe Kannetje lijkt net uit de blubber getrokken © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Het rauwe kannetje is in een oplage van 150 stuks gemaakt in een houten mal. Maar door het hete glas brandde er steeds een stukje van de mal weg. Daardoor is elk kannetje toch weer anders. Had het eerste exemplaar allerlei duidelijk noppen aan de buitenkant, bij het laatste exemplaar dat gegoten werd is het oppervlak van het kannetje alleen nog maar onregelmatig. De kannetjes gingen voor bijna 200 euro de deur uit.

FELLE KLEUREN

Ook Leo Stravers is glaskunstenaar. Zijn werk valt op door het gebruik van vele felle kleuren. "Het leuke is dat het toch altijd verrassend is wat je doet en hoe het uit de oven komt," zegt Stravers. Naast deze twee kunstenaars biedt de beurs werk met allerlei verschillende technieken, zoals keramische sculpturen, objecten en gebruiksgoederen.
Het werk van Leo Stravers kenmerkt zich door felle kleuren
Het werk van Leo Stravers kenmerkt zich door felle kleuren © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Speciale aandacht was er ook voor de Design Academy uit Eindhoven. Zestien studenten van deze school werden uitgenodigd om met glas een voorwerp te maken. "De bedoeling van dit project is om beginnende designers te enthousiasmeren en stimuleren het materiaal glas te omarmen," zegt Wolthuis. De studenten ontwierpen een servies voor een chique diner. Ook de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht kreeg een uitnodiging voor de beurs. Maar deze opleiding ging daar niet op in.
Ook abstracte kunst
Ook abstracte kunst © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.