Wel of geen onderwijsstaking, meeste scholen moeten nog beslissen

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Op de meeste scholen in de provincie Utrecht wordt vandaag in de loop van de dag besloten of leraren gehoor geven aan de oproep om woensdag toch te staken. Zondag werd bekend dat de onderwijsbonden de eerder afgeblazen actie alsnog door willen laten gaan. Voor leerkrachten, en ook voor scholieren en hun ouders is het in de meeste gevallen nog onduidelijk wat dat betekent voor hun school.
Omdat minister Arie Slob van Onderwijs 460 miljoen euro extra had geboden besloten onderwijsbonden als de AOb en CNV Onderwijs vrijdag om de aangekondigde staking van woensdag te schrappen. De kleinere vakbond Leraren in Actie noemde dat direct al "een miskleun en een blunder" en zegt erg blij te zijn dat de andere bonden nu op hun schreden zijn teruggekeerd.

UTRECHT

De Dr. Bosschool in Utrecht weet nog niet of het werk wordt neergelegd, maar docent Jessika Bol is er wél uit: ze doet woensdag mee aan de onderwijsstaking. "Mijn directeur was vanochtend al twee lijsten aan het maken met namen van docenten die wel of niet staken."
Bol: "Het is natuurlijk hartstikke mooi dat er bijna een half miljard euro is toegezegd, maar in de eerste plaats is het niet structureel. Over een of twee jaar is de werkdruk nog steeds hoog zijn en de salarissen in het primair onderwijs zijn echt een stuk lager dan leraren in het voortgezet onderwijs."
"Deze uitgave is niet structureel"

AMERSFOORT

Schooldirecteur Houtveen van De Malelande in Amersfoort vindt dat het onderwijs moet doorpakken. "Hetgeen dat geboden is, is niet afdoende. Met name omdat het niet structureel is", zegt directeur Jos Houtveen tegen de NOS. "Dat is hetgeen waar ik de meeste moeite mee heb."
Onderwijsorganisaties Wereldkidz in Zeist en Voila in Leusden laten weten de onderwijsstaking te steunen, maar laten scholen zelf beslissen of zij meedoen aan de actie aankomende woensdag.

VAKBONDEN

CNV Onderwijs zegt nu dat de eenmalig toegezegde 460 miljoen euro geen blijvende oplossing biedt, maar dat de bond het geld toch niet wil laten liggen. "Wij willen dat geld rechtstreeks ten goede laten komen aan onderwijspersoneel", laat waarnemend voorzitter Jan de Vries weten. "Veel onderwijspersoneel wil toch laten blijken dat het niet voldoende is en dat er structureel geld bij moet. Dat begrijpen we heel goed."
Minister Slob heeft gezegd dat hij achter de afspraken blijft staan die hij met de bonden heeft ondertekend. Hij zei ook dat hij te doen heeft met AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen, die na de draai haar conclusies heeft getrokken en is opgestapt.
Leraren hebben afgelopen weekend veelal wel onderling contact gehad, maar per school moet nog beslist worden of de medewerkers toch nog willen staken en welke consequenties dat heeft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.