Bestolen paralympiër lost belofte in en geeft clinic aan kinderen

© Merijn Koek
BILTHOVEN - Een jaar nadat paralympische snowboarder Merijn Koek uit Utrecht zijn kunstbeen verloor, lost hij vandaag zijn belofte in. Hij gaf snowboardles aan kinderen die ook allemaal een beenprothese hebben. Dat deed hij omdat hij vorig jaar een donatie kreeg voor een nieuw kunstbeen. In ruil daarvoor moest hij een clinic geven.
Vorig jaar werd het kunstbeen van Koek uit zijn auto gestolen. Het was een flinke domper voor de snowboarder, ook omdat het kunstbeen voor anderen niet te gebruiken is. De prothese was namelijk op maat gemaakt.

VERRASSING

De verzekering dekte maar 250 euro voor een nieuwe prothese. Dat was lang niet genoeg, een prothese kost al gauw 6000 euro. Daarom startte Koek een crowdfunding actie. In de studio van UVandaag kwam hij daar over vertellen, toen presentatrice Anita Sara Nederlof hem kon verrassen met een video van De Hoogstraat Orthpedietechniek. Die schonk Koek 2000 euro voor een nieuwe prothese. In ruil daarvoor moest Koek dan wel een clinic geven aan kinderen met een beperking in de kliniek.
Het liet even op zich wachten, maar vandaag loste Koek dan eindelijk zijn belofte in. Zeven kinderen kregen vandaag les van de snowboarder in SnowWorld in Zoetermeer. "Ze vonden het super leuk!", vertelt Koek. "Dat zeiden ze, maar ze keken ook nog eens heel blij. Het ging ook super goed."

ZENUWACHTIG

Koek doet dit werk ook in zijn dagelijks leven, dus voor hem was de clinic een thuiswedstrijd. Na een welkomstwoordje mochten de kinderen omkleden en oefenen met Koek en twee collega's van hem. Dat vonden de kinderen wel spannend, zegt Koek. "Ze waren heel zenuwachtig van tevoren, maar vonden het uiteindelijk super leuk."
Niet alleen de kinderen, ook de ouders genoten van de clinic. "Die waren blij dat hun kind lekker kon gaan wintersporten. Ik en mijn collega's zijn er ook voor om te laten zien dat dit soort dingen nog steeds super goed mogelijk zijn, ook al heb je een beenprothese. Ik denk dat vooral de ouders dat vandaag in hebben gezien. Kinderen denken namelijk al vrij snel dat ze alles kunnen." Het snowboarden ging dan ook goed, hoewel de kinderen nog niet helemaal zelfstandig de piste af konden na vandaag. "Maar we hebben ze geholpen om zelf bochtjes te maken."

PROTHESE

Voor Koek was het een topmiddag. Hij staat er voor open om het nog een keer te doen, geeft hij toe. "Ik houd ervan om kinderen les te geven. Zeker als ze het nog nooit hebben gedaan, gaat er een wereld voor hun open. Daar doe ik het voor."
Oh, en zijn nieuwe prothese bevalt hem goed. "Het was dezelfde als de prothese die gestolen was dus ik hoefde niet perse te wennen. Hij doet het goed."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.