RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse molenaars hopen op meer geld na Prins Bernhard Cultuurprijs

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Vereniging de Hollandsche Molen krijgt vandaag de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit handen van koningin Máxima. En ook Utrechtse molenaars zijn enthousiast over de waardering voor de landelijke molenclub, en het vooruitzicht dat er misschien wat extra geld hun kant op komt.

De oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds gaat elk jaar naar 'een persoon of instelling met een grote staat van dienst op het gebied van cultuur, natuur of wetenschap.' Vereniging de Hollandsche Molen zet zich in voor het behoud van molens in het Nederlandse landschap. Paul Vesters van Stichting Utrechtse Molen: "Ze bestaan al een kleine 100 jaar en ze komen al die tijd op voor het belang van de historische molen." En dat is hard nodig, aldus Vesters: "In Utrecht hebben we nog 39 molens, maar dat waren er ooit vele honderden."

In Utrecht hebben we nog 39 molens. Dat waren er ooit vele honderden."
Paul Vesters van Stichting Utrechtse Molen

De onderscheiding bestaat voor een deel uit een geldprijs van 150.000 euro. Indirect zou een deel daarvan zomaar in Utrecht terecht kunnen komen want de landelijke stichting financiert ook molens in deze provincie. Zo richtte de Hollandsche Molen het Molenfonds op, en met geld uit dat potje kon Stichting Utrechtse Molen het afgelopen jaar twee projecten financieren. Paul Vesters is dan ook benieuwd naar de plannen: "Ik wil niet zeggen dat wij in grote spanning zitten maar ik ben wel benieuwd wat ze met het geld gaan doen."

Hollandse molenaars blij met prijs voor landelijke molencub


Want volgens Vesters is waardering leuk maar is een financiële donatie belangrijker. "Molenonderhoud kost veel geld en dat is echt zorgwekkend. Daarom moeten we de komende jaren er samen voor zorgen dat het geld beschikbaar blijft. Die 150.000 euro van de Hollandsche Molen is heel leuk maar als ik u vertel dat het herstel van de molen in Cabauw 300.000 euro kost dan zult u begrijpen dat het een druppel op de gloeiende plaat is."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -