RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Marije van Bommel van Herman Brood Academie Duurzame docent 2019


UTRECHT - Marije van Bommel van de Herman Brood Academie in Utrecht mag zich een jaar lang 'Duurzame docent mbo' noemen. Van Bommel is een van de drie winnaars in een landelijke verkiezing en kreeg vandaag te horen dat ze een van de meest inspirerende voorbeelden is voor collega's en voor andere opleidingen. Dit jaar waren 77 leraren aangemeld.

 Marije van Bommel werd vanmiddag verrast met de titel Duurzame docent 2019. Marije van Bommel werd vanmiddag verrast met de titel Duurzame docent 2019. | Foto: Karin de Kok

Verrast was ze, toen vanmiddag een vertegenwoordiger van de Co÷peratie Leren voor Morgen met bloemen en een oorkonde de pop-academie bezocht. Van Bommel was net begonnen met de les Duurzaamheid in het beroep. "Ik serveerde de leerlingen net krekelreepjes en zeewiervoedsel en toen kwam hij met mijn collega's binnen. Ik wist er niets van, ik dacht dat de titel allang was uitgereikt."

MEER DAN 'SHINEN'
Op de Herman Brood Academie leert Van Bommel aankomende artiesten dat muziek om de muziek alleen allang niet meer van deze tijd is. "De ondernemende artiest is maatschappelijk bewust en weet dat muziek ook een andere functie kan hebben. Het is meer dan 'shinen' op het podium of geld verdienen, je kunt andere mensen inspireren en ondersteunen. Ik wil studenten prikkelen om dat waar ze goed in zijn, de kunsten, te combineren met verantwoord ondernemen."

Van Bommel, van huis uit docent Nederlands en bij de HBA ook vooral docent Muziekdidactiek, heeft zich naar eigen zeggen laten inspireren door ruimtevaarder Wubbo Ockels. "Die zei in zijn manifest dat muziek een belangrijke geleider is voor de gedachte om goed met onze wereld om te gaan. Muziek verbindt, inspireert en kan een boodschap doorgeven."

OPEN MINDED
Met collega Florian Wolff zette ze het vak Duurzaamheid in het beroep op, dat ze inmiddels voor het derde jaar op rij geeft. Studenten verdiepen zich drie weken intensief in het thema en doen er ook examen in. "Ik merk dat het bij deze generatie leerlingen heel erg leeft", zegt Van Bommel. "Ze zijn 'open minded' en willen heel graag iets met duurzaamheid doen. Als opleiding moet je daar dan ook ruimte voor bieden."

Volgens Van Bommel is het zaak om de aankomende popartiesten en managers zich bewust te laten worden van wat muziek kan veroorzaken. Dat hoeft niet alleen in de liedjes zelf tot uiting te komen, of in de organisatie van festivals die innovatief met afval en energieverbruik omgaan. "Het kan ook backstage, met de zogenoemde 'green rider'. Op het lijstje met kleedkamerwensen kunnen bijvoorbeeld seizoensfruit en veganhapjes staan. Maar ik wil de leerlingen ook buiten de muziek gewoon de kennis over de duurzame ontwikkelingsdoelen meegeven."

INSTRUMENTEN VAN AFVAL
Ook buiten de les is Van Bommel druk met het uitdragen van duurzame doelen. Sinds dit jaar is ze een van de 'teachters for climate'. Die stichting verenigt leraren van alle opleidingsniveaus die zich achter jongeren opstellen die iets voor het klimaat willen betekenen. Verder geeft ze met studenten onder meer workshops aan kinderen, waarbij van afval muziekinstrumenten worden gemaakt.

De Herman Brood Academie heeft volgens Van Bommel thema's als afval, energie en klimaat hoog in het vaandel staan en leert de studenten dat die heel goed in muziek kunnen worden verpakt. "Daar werk ik met de artiesten aan. Ze moeten weten dat het kan en dat muziekmaken niet alleen gaat om 'Kijk naar mij'. Je kunt ook iets betekenen voor anderen."

 "Muziekmaken is meer dan 'shinen' op het podium." | Foto: Karin de Kok


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -