Ontslaggolf mariniers vanwege verhuizing van Doorn naar Vlissingen stopt niet

© RTV Utrecht
DOORN - De uitstroom van mariniers stopt niet. Dat meldt staatssecretaris Visser van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer. Dit jaar hebben al 137 mariniers ontslag aangevraagd, vermoedelijk speelt de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen daarin een grote rol.
Sinds 2010, toen het idee van een verhuizing naar Vlissingen voor het eerst opkwam, stijgt het aantal ontslagen. Vorig jaar nam de uitstroom van mariniers flink toe: in 2016 en 2017 vertrokken er nog respectievelijk 127 en 114 mariniers, in 2018 waren dat 182. Tot 2 november van dit jaar zijn het er 137. De staatssecretaris noemt de uitstroom bij het Korps Mariniers en de andere eenheid het Korps Commandotroepen 'opnieuw aanzienlijk'.
De brief van de staatssecretaris noemt de verhuizing naar Vlissingen niet als oorzaak. Eerder hebben vakbonden aangegeven dat die verhuizing juist een grote rol speelt. Vlissingen zou te ver weg zijn, en voorzieningen als de schietbaan zouden niet aan de eisen voldoen. Onder de mariniers bestaat grote weerstand tegen de geplande verhuizing. Ook uit een onderzoek van het ministerie, dat RTV Utrecht heeft opgevraagd met een WOB-verzoek, blijkt dat mariniers niet naar Vlissingen willen verhuizen.
Het besluit over de verhuizing werd in 2012 genomen. Het complex in Vlissingen zou in 2017 in gebruik gaan, maar de bouw is nog niet begonnen. Mede door de stikstofproblematiek wordt nu niet gebouwd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.