RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Inspectie schrijft vernietigend rapport over zaak-Lili en Howick

AMERSFOORT - Rondom de geplande uitzetting van de Armeense kinderen Lili en Howick uit Amersfoort hebben allerlei instanties gefaald. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid, die onderzoek deed naar de uitzetting. Op het allerlaatste moment kregen de kinderen toch een verblijfsvergunning.

Afspraken tussen betrokken organisaties werden niet nagekomen, er was sprake van onderling wantrouwen en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) liet na regie te nemen, meldt de inspectie. Vorig jaar werd bekend dat er een onderzoek ingesteld zou worden naar het handelen van de betrokken instanties.

De zaak trok rond die tijd veel belangstelling. De moeder van de kinderen kwam, na jaren van procederen, niet in aanmerking voor asiel in ons land en werd vorig jaar augustus al zonder haar kinderen uitgezet. Dat leidde tot veel kritiek.

WEGGELOPEN
Ook voogdij-instelling Nidos heeft haar werk niet naar behoren uitgevoerd. Zo blijft onduidelijk hoe de kinderen ervandoor konden gaan. Op de nacht voordat de kinderen moesten vertrekken liepen de twee weg uit het huis waar ze toen verbleven.

Volgens de inspectie kwam de voogdijorganisatie verschillende afspraken niet na. Zo hadden de DT&V en Nidos afgesproken dat de kinderen in een safehouse van Nidos zouden verblijven en niet in het huis van de grootouders. "Daags voor het geplande vertrek bracht Nidos de kinderen er tegen de afspraken in toch naar toe om afscheid te nemen en om spullen op te halen", zo staat er in het rapport te lezen. RTL Nieuws meldde vorige maand op basis van bronnen al dat de betrokken instanties hadden gefaald.

"Ook tegen de afspraken in, meldde Nidos dit niet aan de DT&V. Eenmaal bij de grootouders verdwenen de kinderen met onbekende bestemming. De precieze toedracht rondom de verdwijning blijft onduidelijk. Het politieonderzoek biedt geen inzicht en verklaringen hierover van Nidos-medewerkers zijn inconsistent."

Uit veiligheidsoverwegingen besloot toenmalig staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) de twee alsnog een verblijfsvergunning toe te kennen. Niet veel later doken de kinderen weer op.

BETREUREN
Nidos laat in een reactie weten het te "betreuren" dat de samenwerking met DT&V in de zaak van Lili en Howick niet goed is verlopen. De voogdij-instelling neemt de aanbeveling van de inspectie om meer te overleggen over afspraken en juridische regels die gelden bij een vertrekproces over.

"Het gaat redelijk goed met beide kinderen", sluit Nidos haar verklaring af. "Wij gunnen hen van harte dat zij een hectische periode kunnen afsluiten en in rust hun gewone leven kunnen oppakken. Deze rust is ook noodzakelijk voor hun herstel."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -