Verdachte van aanrandingen in Amersfoort: "Ik wilde haar alleen een knuffel geven en wat pret hebben"

AMERSFOORT - Een man die wordt verdacht van aanranding van een 17-jarig meisje in de binnenstad van Amersfoort begin dit jaar, hangt een jaar cel boven het hoofd. Volgens het Openbaar Ministerie pakte hij het meisje vast en probeerde hij met zijn hand bij haar binnen te dringen. Omdat zij zich hevig verzette, zou dat zijn mislukt. Bij een andere jonge vrouw zou hij dit een half jaar eerder ook al hebben gedaan.
Omdat de 32-jarige Amersfoorter Inchomar de W. volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is, moet hij volgens het OM worden behandeld en begeleid. Maar de officier van justitie zei vandaag in de rechtszaal dat zij de beschuldigingen zo ernstig vindt dat er ook een gevangenisstraf op moet volgen.

BUBBLES

Het meisje liep in de nacht van 9 op 10 februari, na een avondje uit in café Bubbles, naar haar scooter in de Hellestraat. Terwijl ze een telefoongesprek voerde met een vriend, werd ze aangesproken door de verdachte. "Schatje waar ga je heen?", zou hij haar hebben haar gevraagd. Hij zou haar vervolgens bij haar heupen hebben gepakt, met zijn hand onder haar rokje zijn gegaan en haar tegen de grond hebben geduwd.
De man betastte het meisje, maar ging ervandoor toen zij begon te gillen. De vriend hoorde het via de telefoon allemaal gebeuren. De aanranding en de verdachte zelf zijn vastgelegd door bewakingscamera's in de Amersfoortse binnenstad. De verdachte werd door veel mensen herkend, toen het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld bij RTV Utrecht de beelden toonde. Bij een inval in zijn huis werd hij begin mei niet aangetroffen. Hij bleek zich schuil te houden in een vakantiehuisje in Ermelo, waar hij drie dagen later werd opgepakt.

TWEEDE SLACHTOFFER

Na de uitzending van Bureau Hengeveld, meldde zich een 18-jarige Amersfoortse bij de politie die de man herkende als degene die haar in oktober 2018 had aangerand. De vrouw werkt in café Bubbles en fietste in de vroege ochtend na Halloween naar huis. Aan de rand van de binnenstad kwam een man, die voldoet aan het signalement van de verdachte, naast haar fietsen. Hij zou haar op dezelfde manier hebben aangerand als het andere meisje.
De officier van justitie vindt 'poging verkrachting' in het eerste geval en 'verkrachting' in het tweede geval bewezen. Ze eist tegen de 32-jarige man twee jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar. Hij zou zich onder toezicht van de reclassering moeten stellen en zich moeten laten behandelen. Ook wil de officier dat hem een alcoholverbod wordt opgelegd.

GEEN HERINNERING

De verdachte zei in de rechtszaal dat hij zich bijna niets van de aanranding in de Hellestraat herinnert. Hij zegt dat hij dronken en gestresst was. Toen de politie hem de bewakingsbeelden liet zien, schrok hij naar eigen zeggen van zijn gedrag en zou hij gezegd hebben dat hij het meisje alleen maar wilde knuffelen. Van de tweede aanranding waarvan hij wordt beschuldigd, zei hij helemaal niets te weten.

VERSTANDELIJK BEPERKT

De verdachte heeft volgens deskundigen een ernstige verstandelijk beperking. Omdat zijn moeder niet voor hem kon zorgen, kwam hij op Curacao in een tehuis terecht en later bij een tante in Nederland. Hij kan nauwelijks lezen en schrijven en heeft bij alles in het dagelijkse leven begeleiding nodig. De reclassering adviseert daarom hem te behandelen en te helpen met het vinden van een zinvolle dagbesteding. Ook zou hij begeleid moeten gaan wonen en geen alcohol meer mogen drinken.
De advocaat van de verdachte vindt celstraf en de voorwaardelijke straf die het OM eist te hoog. In het eerste geval zou geen sprake zijn van een verkrachtingspoging, maar hooguit van aanranding. Voor de aangifte van de tweede vrouw zou te weinig ondersteunend bewijs zijn. Hij vindt dat vooral behandeling en begeleiding nodig zijn voor zijn cliënt.

BANG IN HET DONKER

Tijdens de rechtszaak vertelde het 17-jarige meisje hoe ernstig de gevolgen van de aanranding zijn. Haar schoolprestaties lijden er onder en ze durft niet alleen in het donker over straat. Voor wat de verdachte haar heeft aangedaan eist ze een schadevergoeding van 1000 euro. Haar moeder zei dat ze via sociale media veel meldingen heeft gehad van vrouwen die lastig zouden zijn gevallen door De W. en bang voor hem zijn.
De rechtbank doet op 19 november uitspraak in de zaak. Verdachte Inchomar de W. zegt daar dan bij te willen zijn. Tot die tijd blijft hij in ieder geval vastzitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.