Kanker en werk: praten over wat er wél kan als je ziek wordt

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Hoe vertel je je werkgever dat je kanker hebt? En welke rol heeft je werk in je leven tijdens en na de behandelingen? Naast een onzekere periode over hun gezondheid, lopen patiënten ook tegen problemen op in hun werk of bij hun werkgever. Daarom wordt in Doorn vandaag de Nationale Kanker en Werk Dag 2019 georganiseerd om het probleem onder de aandacht te brengen.
Sabine Wernars is ervaringsdeskundige. Toen ze in 2012 borstkanker kreeg, wilde ze zo snel mogelijk weer aan het werk. Ze stond zelfs negen dagen na een ingrijpende operatie alweer op de werkvloer. Na een jaar bleek dat de uitgever waar ze werkte toch niet met haar verder wilde. Haar werkgever was bang dat Sabine nog een keer ziek zou worden en dan lang uit de running zou zijn.
Een baan en een werkgever die meedenkt zijn juist zo belangrijk voor iemand met kanker. "Het heeft te maken met je financiële zekerheid en het sociale aspect", zegt Sabine Wernars. "Kijk, de mensen die je kent, die vind je voor een groot gedeelte toch op de werkvloer." Daarnaast is werken volgens Sabine een welkome afleiding in zo'n ziekteperiode.
Een deel van de mensen met kanker wil namelijk tijd hebben om te herstellen, maar sommige patiënten willen ook graag blijven werken. Maar kan iemand hetzelfde werk blijven doen of is dat te zwaar? Is er ander werk wat hij of zij tijdelijk kan doen? En wat kan iemand nog na de ziekte? Werkgevers weten vaak niet wat ze moeten doen en ook voor werknemers is het een lastige kwestie. Daarom is het belangrijk om het bespreekbaar te maken, zegt de organisatie van de Nationale Kanker en Werk Dag.

WERKGEVERS

Lieseke Cortoos is vandaag ook aanwezig in Doorn. Ze is HR-vertegenwoordiger van geneesmiddelenfabrikant Pfizer Nederland. "Ik ben hier vandaag als werkgever, omdat ik vandaag de stem van patiënten wil horen en ervaringen wil uitwisselen met andere werkgevers van hoe we omgaan met kanker en werk."
Cortoos merkt dat het voor iemand die met kanker of een chronische ziekte wordt geconfronteerd heel belangrijk is om aan het werk te blijven. Maar ze weet ook dat het niet altijd makkelijk is, voor de medewerker, maar ook voor de werkgever. Zeker ook als de patiënt een reeks behandelingen moet ondergaan. Die zit met een hoop vragen, legt Cortoos uit: "Kan ik fysiek nog werken, ben ik mentaal nog geconcentreerd op mijn werk? Dat gesprek aangaan is ook niet makkelijk. Je bent volledig geconcentreerd op je ziekte en je behandelproces, maar je werk is er ook en je wilt aan het werk blijven."
Eén van de onderdelen op de Nationale Kanker en Werk Dag zijn rollenspellen die gespeeld worden. Daarin moet duidelijk worden wat er gebeurt op de werkvloer wanneer een medewerker ziek wordt, behandeld wordt en weer aan het werk gaat. De bedoeling is dat werkgevers en werknemers hierbij van elkaar leren en erachter te komen wat er wél kan. Het thema van de dag is daarom ook 'Kanker en Werk: Wat kan er wél!'
Robert Jan Booij in gesprek met de organisatie van de Kanker en Werk Dag
Robert Jan Booij praat met een werkgever over kanker en werk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.