Leraren, kinderen en ouders zingen staaklied op schoolplein: 'Zie het belang en steun ons hierbij'

© RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
UTRECHT - Basisschool Vrije School Utrecht heeft de staking van morgen alvast afgetrapt met een staaklied. Leraren, kinderen en ouders zongen met zijn allen op het schoolplein. Een aantal kinderen bespeelde instrumenten. De leraren willen structurele oplossingen voor het feit dat er te weinig leraren kunnen invallen en dat zij niet het gevoel hebben waardering te krijgen voor hun vak. Het lied begint met de woorden: "Wat zou het fijn zijn, prioriteit zijn, erkenning voor de prachtigste taak."
Juf Marieke Haring heeft de tekst van het liedje geschreven. "Ik hoop dat het een originele manier is om bij mensen binnen te komen. En het past bij ons onderwijs, wij maken veel gebruik van kunst en muziek." Zij wil structurele oplossingen om op een juiste manier de kinderen te begeleiden, zodat ze een gezond mens worden.
"We hebben bomvolle klassen en er is geen vervanging, de prioriteit van ons werk moet ingezien worden. Wij staan voor de basis van alles", zegt juf Marieke. "Ik heb het idee dat het belang van ons beroep als leerkracht niet wordt ingezien. Dat we als een soort van oppas worden gezien, terwijl wij de toekomst bouwen."
Juf Marieke Haring heeft het staaklied geschreven en de kinderen zingen mee.
Juf Marieke Haring heeft het staaklied geschreven en de kinderen zingen mee. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Vanmorgen is de school begonnen met oefenen. Muziekleraar Roel Vogel heeft de kinderen begeleid. Hij leert ze het ritme op djembés en trompetten. Ondertussen zingt hij alvast het staakliedje om te oefenen: "Bomvolle klassen, zou het nog passen, niemand valt in, de klas wordt verdeeld. Stress en vermoeidheid, de kwaliteit lijdt, dat is wat er nu speelt."
Ook hangt er een grote banner boven de ingang van de school met de tekst 'geen toprioriteit', een verwijzing naar een uitzending van Zondag met Lubach. Er mist expres een P op de banner en daar zit een gedachte achter: "Alle leerkrachten hebben het veel te druk, ze hebben moeite om de ballen hoog te houden en daarom maken ze sneller fouten. Dit is daar een voorbeeld van", vertelt meester Roel.
De banner hangt boven de ingang van de school. Tijdens de staking morgen hangt hij er de hele dag.
De banner hangt boven de ingang van de school. Tijdens de staking morgen hangt hij er de hele dag. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Het lied is niet alleen door de leraren gezongen, de ouders en kinderen hielpen ook een handje mee. "Wij voelen dat de ouders ook de ernst ervan inzien", zegt juf Marieke. "Zij merken ook dat leerkrachten uitvallen en dat er geen vervanging is. Dus die willen we erbij betrekken en de kinderen natuurlijk ook."
Juf Marieke vindt het lied een goede opening voor de staking voor morgen. "De school is morgen dicht, maar daar maak je geen geluid en geen beeld van, dus toen hebben we bedacht om een grote banner te maken. Zodat iedereen die langs de school fietst ziet waarom wij dicht zijn. Dit lied is er om de staking geluid te geven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.