RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zeker 260 scholen dicht door staking in provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Zeker 260 scholen in de provincie Utrecht sluiten vandaag de deuren en doen mee aan de onderwijsstaking. Landelijk hebben meer dan 4000 scholen zich voor de staking aangemeld. Dat is ongeveer de helft van alle scholen in Nederland.

Het gaat om scholen uit basis-, speciaal- en voortgezetonderwijs. De actievoerende scholen die zich hebben aangemeld bij een actiepagina van de Algemene Onderwijsbond (AOb) staken voor "minder werkdruk, voldoende collega's en een fatsoenlijk salaris". De Tweede Kamer behandelt vandaag de onderwijsbegroting.

ONDUIDELIJK

Afgelopen weekeinde was er veel onduidelijkheid. Die ontstond door het aanvankelijk afblazen van en vervolgens weer oproepen tot de staking. Onderwijsminister Arie Slob kwam vrijdag met 460 miljoen euro extra over de brug, maar dat vond het onderwijsveld zelf niet genoeg. Na hevig gemor in de achterban hebben de onderwijsbonden besloten vandaag toch te gaan staken.

MANIFESTATIES

Het Malieveld in Den Haag, waar het de afgelopen weken al behoorlijk druk was, wordt dit keer met rust gelaten. Scholen voeren op eigen houtje acties en er staan her en der in het land manifestaties gepland. In Utrecht is er bijvoorbeeld een zogenoemde 'freezing flashmob', waarbij er zoveel mogelijk meesters en juffen vijf minuten stil willen staan op het Jaarbeursplein.

Daarna geven de Utrechts onderwijsbestuurders rond het middaguur een persconferentie in de brede school Hart van Noord in Kanaleneiland. Zij willen daar duidelijk maken waarom ze actievoeren.

DANKDAG

Nederland telt bijna 7000 basisscholen en ongeveer 1400 scholen voor voortgezet onderwijs. Volgens de Algemene Vereniging van Schoolleiders doet een aantal christelijke scholen niet mee, omdat ze vandaag de Dankdag voor Gewas en Arbeid vieren.

Ondertussen maken de attractieparken, dierentuinen en bioscopen zich op voor een drukke dag. Om het leed te verzachten worden er hoge kortingen gegeven en is de toegangsprijs soms helemaal gratis. In Utrecht is in ieder geval Museum Speelklok gratis te bezoeken voor kinderen, hun ouders of voor hun opgetrommelde grootouders.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -